Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a objavili rad u Chemical Communications

3.10.2012.

Znanstvenici IRB-a dr. sc. Vjekoslav Štrukil, dr. sc. Davor Margetić, Marina Diana Igrc i dr. sc. Mirjana Eckert-Maksić iz Laboratorija za fizikalno organsku kemiju, Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, objavili su rad pod nazivom "Desymmetrisation of aromatic diamines and synthesis of non-symmetrical thiourea derivatives by click-mechanochemistry" u časopisu Chemical Communications (IF=6.17). 

Znanstvenici IRB-a objavili rad u Chemical Communications

Rad je rezultat suradnje s dr. sc. Tomislavom Friščićem sa Sveučilišta McGill u Kanadi u okviru nedavno dovršenog UKF projekta "Mechanochemistry for the clean and efficient metal-catalysed synthesis of pharmaceutical targets and the study of their molecular recognition" čiji je voditelj bila dr. sc. Mirjana Eckert-Maksić.

U radu je opisana desimetrizacija malih organskih molekula poput 1,2- i 1,4-diaminobenzena primjenom tzv. click-mehanokemijske reakcije između amina i izo(tio)cijanata. Kontrolirajući stehiometriju reakcije, selektivno su i u kvantitativnom iskorištenju sintetizirane odgovarajuće mono- i bis-tiouree, kao i hibridne urea-tiourea molekule koje imaju primjenu kao anionski senzori.

ukf

Na taj je način mehanokemijskim pristupom omogućena učinkovita sinteza desimetriziranih molekula bez potrebe za korištenjem jednog od reaktanata u suvišku. Razlike u reaktivnosti mono-(tio)urea istražene i kvantnokemijskim računima analizom HOMO-LUMO interakcija. Članak je objavljen u tematskom broju časopisa posvećenom razvoju i primjeni mehanokemijskih metoda u sintezi.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.