Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a objavili rad u Chemical Communications

12.12.2012.
Znanstvenici IRB-a objavili rad u Chemical Communications

Znanstvenici IRB-a dr. sc. Vjekoslav Štrukil, Boris Bartolec i dr. sc. Davor Margetić iz Laboratorija za fizikalno organsku kemiju, Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, objavili su rad pod nazivom “One-pot mechanosynthesis of aromatic amides and dipeptides from carboxylic acids and amines” u časopisu Chemical Communications (Chem. Commun., 2012, 48, 12100-12102. IF = 6.17).

Rad je rezultat interne suradnje s dr. sc. Tomislavom Portadom (Laboratorij za supramolekulsku i nukleozidnu kemiju, Zavod za organsku kemiju i biokemiju) i dr. sc. Ivanom Halaszom (Laboratorij za sintezu novih materijala, Zavod za kemiju materijala), te dr. sc. Ivicom Đilovićem s Kemijskog odsjeka PMF-a.

U članku je opisana “zelena” mehanokemijska karbodiimidom potpomognuta one-pot sinteza aromatskih amida i bis-amida reakcijom između karboksilnih kiselina i primarnih ili sekundarnih amina. Visoka iskorištenja i jednostavna obrada reakcijske smjese vodom omogućili su čistu, praktičnu i brzu pripravu akiralnih i kiralnih derivata amida iz lako dostupnih polaznih spojeva.

Također, ova sintetska metoda uspješno je primijenjena za pripravu C- i N-zaštićenih dipeptida u vrlo dobrom iskorištenju. Molekulske i kristalne strukture nekoliko sintetiziranih spojeva su određene difrakcijom rentgenskog zračenja na jediničnom kristalu ili izravno iz podataka dobivenih difrakcijom na uzorcima praha.

Članak je objavljen u posebnom izdanju posvećenom razvoju i primjeni mehanokemijskih metoda Mechanochemistry: fundamentals and applications in synthesis.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.