Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a pridružili se TREC ekspediciji

8.7.2024.
Znanstvenici IRB-a pridružili se TREC ekspediciji

Znanstvenici IRB-a, Centra za istraživanje mora, Laboratorija za evolucijsku ekologiju sudjelovali su od 12. – 16. lipnja 2024. sa europskim znanstvenicima TREC ekspedicije u terenskom radu uzorkovanja i obrade uzoraka na dvije istraživačke postaje, Split i Podgora.

Prilika je to bila za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja u području istraživanja morskih ekosustava te primjene naprednih molekularnih i mikroskopskih metoda u analizi uzoraka. Osim uzorkovanja, znanstvenici CIM-a sudjelovali su i u zanimljivim znanstvenim događanjima koja je u sklopu TREC ekspedicije organizirao Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Ekspedicija TREC (Traversing European Coastlines) je međunarodna znanstvena ekspedicija kroz koju je ostvarena znanstvena suradnja brojnih sudionika iz cijele Europe. European Molecular Biology Laboratory (EMBL) je vodeći partner i koordinator TREC ekspedicije, a uz njega, partneri su Tara Ocean Foundation, European Marine Biological Resource Centre (EMBRC-ERIC) te znanstveni instituti i postaje duž europske obale.

Jedan od glavnih ciljeva TREC ekspedicije je omogućiti novo i sveobuhvatno razumijevanje obalnih ekosustava na molekularnoj razini i u promjenjivim uvjetima okoliša. Na taj način, znanstvena ekspedicija TREC doprinijet će i boljem razumijevanju utjecaja klimatskih promjena i onečišćenja na obalne ekosustave. TREC ekspedicija usmjerena je na razumijevanje obalne bioraznolikosti i njenog odgovora na prirodne i umjetno stvorene čimbenike okoliša, od molekula do cijelog ekosustava. Uz TREC ekspediciju vezan je čitav niz odabranih, vrhunskih znanstvenih projekata istraživačkih grupa sa EMBL i suradničkih institucija koji će omogućiti daljnje umrežavanje i povezivanje podataka prikupljenih tijekom TREC ekspedicije.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.