Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a priznat patent u SAD-u

22.3.2010.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Dubravki Hršak iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša i Maji Havriluk, dipl.ing. 9. veljače 2010. godine u Sjedinjenim Američkim Državama priznat je patent "Mixed bacterial culture for atrazine degradation". Predmet patenta je nova mješovita bakterijska kultura specifičnih kataboličkih svojstava koja brzo i potpuno razgrađuje atrazin i ostale s-triazinske pesticide u širokom koncentracijskom području pri različitim temperaturama.

Atrazin je selektivni triazinski herbicid koji se više od 40 godina upotrebljava za suzbijanje širokolisnih korova. Primjenjuje se u 80 zemalja širom svijeta. U SAD-u atrazin je najviše upotrebljavani herbicid, posebno pri uzgoju kukuruza (na 69% površina) i šećerne trske (na 90% površina). Zbog široke primjene i relativno dobre pokretljivosti u tlu atrazin je jedan od najčešćih zagađivala tla te površinskih i podzemnih voda. Nadalje, najnovija istraživanja ukazuju na njegova negativna ekotoksična svojstava pa sve to nameće potrebu razvoja novih metoda za ubrzanje procesa razgradnje i uklanjanje atrazina s mjesta zagađenja.

Više informacija o patentu možete pronaći na stranicama Ruđer inovacija.

Znanstvenici IRB-a priznat patent u SAD-u

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.