Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenicima IRB-a priznat patent

14.10.2010.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske 14. rujna 2010. godine priznao je patent "Sintetski peptidi s neprirodnim adamantanskim aminokiselinama za uporabu kao protutumorski lijekovi" (br. P20050242). Među izumiteljima patenta nalaze se i znanstvenici IRB-a dr. sc. Štefica Horvat, dr. sc. Kata Majerski, dr. sc. Andreja Jakas i dr. sc. Jelena Veljković.

Patent obuhvaća pripravu i bioevaluaciju adamantanskih analoga endogenog opioidnog čimbenika rasta (OGF) za kojeg je dokazano da djeluje inhibirajuće na rast raznih tipova tumorskih stanica, posebice stanica zloćudnih tumora gušterače, glave i vrata i neuroblastoma.

Izum se odnosi na sintezu dipeptida, tripeptida, tetrapeptida, pentapeptida i heksapeptida koji sadrže različite neprirodne aminokiseline adamantanskog tipa, te na primjenu takvih peptida kao lijekova, posebno za tretiranje različitih malignih tumora.

Ugradnja neprirodne aminokiseline u peptid omogućuje vrlo preciznu promjenu u steričkim i elektronskim svojstvima molekule i proširuje djelokrug strukturnih promjena koje se mogu načiniti. Hidrofobnost, efekti pakiranja te promjene u konformaciji, uzrokovane adamantanskom molekulom, imaju važan utjecaj i na stabilnost pripravljenih peptida.

Patent je objavljen u Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva br. 9/2010.

Znanstvenicima IRB-a priznat patent

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.