Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenom novaku Vjekoslavu Štrukilu nagrada za najbolje postersko priopćenje

12.11.2009.

Vjekoslav Štrukil, dipl. ing. kemije, znanstveni novak Laboratorija za fizikalno-organsku kemiju IRB-a, dobitnik je nagrade CrystEngComm za najbolje postersko priopćenje pod naslovom A Mechanochemical Approach Towards Solvent-Free Synthesis na nedavno održanom skupu Symposium on Mechanochemistry and Solvent-Free Synthesis u Belfastu (UK).

Na nagrađenom posteru predstavljeni su dosadašnji rezultati istraživanja provedenog u okviru suradnje Laboratorija za fizikalno-organsku kemiju s dr. Tomislavom Friščićem sa Sveučilišta Cambridge. U radu je prikazana primjena vibracijskog mlina u mehanokemijskoj sintezi koordinacijskih spojeva cinka i kadmija s cijanogvanidinom kao organskim ligandom. Posebnost ove metode jest mogućnost kemijske sinteze uz primjenu minimalne količine otapala (nekoliko mikrolitara, tzv. liquid-assisted grinding) ili čak bez prisutnosti otapala.

Zbog svojih izvanrednih ekoloških, energetskih i ekonomskih svojstava, mehanokemija ima niz prednosti u odnosu na klasične (an)organske sintetske postupke. Kao takva, ima visoki potencijal primjene u tzv. 'zelenoj kemiji'.

Skup je organizirao Dr. Stuart James sa Sveučilišta u Belfastu, a na njemu je sudjelovalo tridesetak znanstvenika koji su predstavili rezultate najnovijih istraživanja primjene mehanokemijskih metoda u koordinacijskoj i organskoj sintetskoj kemiji, te kemiji materijala i kristalnom inženjeringu.

Znanstvenom novaku Vjekoslavu Štrukilu nagrada za najbolje postersko priopćenje

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.