Prijeđite na glavni sadržaj

e-Science dan na IRB-u

14.12.2009.
e-Science dan na IRB-u

U četvrtak 17. prosinca 2009. godine s početkom u 10.00 sati u predavaonici III. krila Instituta Ruđer Bošković održat će se e-Science dan na IRB-u na kojem će se predstaviti rezultati EU FP6/7 projekta i programa MZOŠ-a Distribuirana obrada podataka i znanstvena vizualizacija. Osim predstavljanja rezultata, u sklopu e-Science dana ravnateljica Instituta dr. sc. Danica Ramljak i prof. dr. sc. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo svečano će otvoriti novo Grid sjedište Instituta te Laboratorij za optoelektroniku i vizualizaciju.

Aktivnosti Laboratorija za optoelektroniku i vizualizaciju bit će usmjerene na korištenje postojeće e-Infrastrukture Instituta za izradu 2D i 3D vizualnih objekata koji bi trebali pomoći u razumijevanju složenih, često masivnih numeričkih prikaza znanstvenih zamisli ili rezultata korištenjem paralelnih aplikacija na klaster ili Grid infrastrukturi. Također, sofisticirana 3D znanstvena vizualizacija omogućit će praćenje i intelektualno djelovanje u realnom vremenu na radne i stvaralačke procese: formalizaciju problema sa ili na daljinu, virtualnu kompresiju prostora te formiranje projektnih timova na globalnoj razini. Voditelj laboratorija prof. Karolj Skala i njegov mladi tim suradnika za sada su jedini u Hrvatskoj koji se bave 3D znanstvenom vizualizacijom mikro svijeta.

Otvaranje novog Grid sjedišta dio je nadogradnje postojeće e-Infrastrukture Instituta, čiji je razvoj započeo još 2001. godine postavljanjem IRB klaster računala koje je bilo prvo znanstveno grozdasto (klaster) računalo u Hrvatskoj. Grid sjedište Instituta jedno od pet nacionalnih čvorišta u sklopu Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) koja predstavlja zajednički resurs znanstvene i akademske zajednice i temeljnu infrastrukturu za znanstvena istraživanja, primjenu novih tehnologija i povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački (ERA) i visokoobrazovni (EHEA) prostor.

Osim prof. Skale, u sklopu e-Science dana na IRB-u predavanja će održati i niz uglednih znanstvenika: prof. dr. sc. Yike Guo s Imperial College iz Londona (UK), dr. sc. Mladen Pavičić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivica Kožar s Građevinskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Darko Stipaničev s Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu i dr. sc. Enis Afgan s University of Alabama at Birmingham (SAD).

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.