Prijeđite na glavni sadržaj

eScience pristup stvaranja znanja iz podataka

9.6.2014.
eScience pristup stvaranja znanja iz podataka

Pozivamo vas na dvodnevnu radionicu sa ciljem da upoznamo polaznike s cjelokupnim radnim procesom potrebnim za analizu bioloških skupova podataka velikih razmjera.

Analiza bioinformatičkih podataka pomoću znanstvenih cloud servisa

Predavač: dr. Enis Afgan

S rastućim količinama dostupnih bioloških skupova podataka, javlja se i potreba za učinkovitim pristupom njihove obrade i analize u svrhu nalaženja novih znanja. U tu svrhu se koristi suvremena eScience tehnologija koji pomoću prilagođena sučelja omogućuje znanstvenicima interaktivno povezivanje jednostavnih poslova u složene procese te potom i dostupnost same distribuirane računalne infrastrukture za učinkovito izvođenje tih složnih procesa.

Prvo je omogućeno kroz sustave za izvođenje bioinformatičkih radnih procesa (engl. bioinformatics workflow systems) dok je drugo omogućeno kroz koncept znanstvenog računarstva u Oblaku (engl. scientific cloud computing).

Polaznici će se upoznati s dva sustava CloudMan i Galaxy te će se obučiti za njihovo samostalno korištenje, unaprjeđujući radnu kakvoću i produktivnosti. CloudMan aplikacija (razvijana na IRB u CIR-u), omogućava jednostavnije upravljanje resursima računalnog Oblaka i uspostavljanje korisničkih aplikacija na njemu.

Iz perspektive bioinformatičke analize, osnovna korisnička aplikacija kojoj sustav CloudMan pruža potporu za uspostavljanje u računalnom Oblaku je aplikacija Galaxy. Bioinformatička aplikacija Galaxy omogućava efikasniji rad (učitavanje, obradu, analizu) nad bioinformatičkim podacima gdje se sav radni proces obavlja preko web sučelja.

Prvi dan radionice biti će održano uvodno predavanje na kojem će dotične aplikacije i projekti biti predstavljeni. Drugi dan će se održati interaktivna radionica gdje će sudionici imat priliku koristiti ove aplikacije na računalima.

Mjesto i vrijeme održavanja radionice
  • Uvodno predavanje: dr. sc. Karolj Skala i dr. Enis Afgan - eScience pristup stvaranja znanja iz podataka
    utorak, 10.6.2014. od 11 do 12h u dvorani u III. krilu (plava dvorana)
  • Interaktivna radionica: dr. sc. Enis Afgan, Analiza bioinformatičkih podataka pomoću znanstvenog cloud servisa
    srijeda, 11.6.2014. od 10h do 13h u knjižnici u V. krilu (sudionici se mole da donesu vlastito laptop računalo koje se može spojiti na bežičnu mrežu; maksimalno 16 sudionika tako da molimo da se predbilježite tako da pošaljete email na: enis.afgan@irb.hr)
Polaznici će dobiti svjedodžbu (certifikat) o pohađanju radionice.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.