Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. sc. Ante Ljubičić

Dr. Ante Ljubičić, fizičar, znanstveni je savjetnik Instituta Ruđer Bošković od 1980. Rođen je u Zagrebu 1938, dok je u Rijeci pohađao i završio gimnaziju.

Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1962. u području eksperimentalne nuklearne fizike i zaposlio se na Institutu Ruđer Bošković. Na istom je fakultetu 1967. stekao stupanj magistra, a 1969. doktora znanosti u području eksperimentalne nuklearne fizike.

Poslije-doktorsko usavršavanje vodi dr. Ljubičića u Kanadu na Fizički odjel Sveučilišta u Ottawi. Za vrijeme boravka u Ottawi, od 1970. do 1972. godine, utemeljio je dugogodišnju suradnju koja je rezultirala njegovim kasnijim, redovitim godišnjim odlascima u Kanadu kao pozvanog profesora. U okviru te suradnje ostvaren je zajednički istraživački program između Sveučilišta u Ottawi i Instituta Ruđer Bošković koji je izuzetno uspješno vodio.

Po povratku iz Kanade 1973. na temelju izuzetnih rezultata uslijedio je njegov izbor u znanstvenog suradnika, a 1975. imenovan je za izvanrednog profesora na Sveučilištu u Rijeci. Godine 1977. postaje viši znanstveni suradnik i razvija suradnju s Japanom. Odlazi kao gostujući profesor na Sveučilište u Kyoto, gdje ostaje 6 mjeseci, do 1978. Bio je gostujući profesor na University of Malaysia, Kuala Lumpur, Malezija, 1991. te na University Sains Malysia, Penang, Malezija, 1993. Za redovitog profesora na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci izabran je 2003. godine.

Voditeljem Laboratorija za elektromagnetske i slabe interakcije Instituta imenovan je 1979. i obavljao je tu dužnost do umirovljenja 2003.

Od niza funkcija koje je dr. Ljubičić obavljao, navodimo najznačajnije: predsjednik Znanstvenog vijeća OOUR-a FEP, predsjednik Vijeća znanstvenog područja fizika, pročelnik Odjela za fiziku Instituta, te predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku. Vodio je i niz domaćih i međunarodnih istraživačkih projekata. Organizacijski i znanstveno zahtjevnu ulogu imao je kao direktor programa "Istraživanja iz subatomske fizike" koji je bio financiran od Ministarstva znanosti i tehnologije u razdoblju 1996. do 2002. Od 2002. godine vodio je projekt "Masivni neutrini i astročestice".

Znanstveni interes dr. Ljubičića može se svesti na tri područja, od kojih prvo uključuje (i) procese višeg reda u nuklearnim raspadima i atomskim procesima. U okviru toga istražuje dvostruko unutrašnje zakočeno zračenje, raspad nuklearnih stanja preko elektronskog mosta, emisiju elektron-pozitron para u alfa raspadima, te Paulijev princip isključenja za koji postavlja najnižu granicu na moguće kršenje tog principa.

Istraživanje je rezultirao s "introductory note" u časopisu Nature. (ii) Fizika neutrina, koju započinje 1986. kao koordinator za Hrvatsku u projektu upotrebe talija u detekciji sunčevih neutrina (do 1991.), vodi zagrebačku grupu na CERN-u u istraživanjima neutrinskih oscilacija na eksperimentu NOMAD (od 1992. do 2001. godine), a od 2000. voditelj je i zagrebačke grupe na neutrinskom eksperimentu OPERA. (iii) U novije vrijeme bavi se astročestičnom fizikom, u okviru koje istražuje tamnu materiju Svemira, t.j. postojanje aksiona, zatim dodatne prostorne dimenzije, skalarne čestice, parafotone i tamnu energiju Svemira.

Rezultat toga rada očituje se u više od 170 publiciranih radova u međunarodnim časopisima, više od 2200 citata, vođenju 25 diplomskih, 9 magistarskih i 7 doktorskih radova te doprinosu na domaćim i međunarodnim konferencijama kao i organizaciji niza znanstvenih skupova.

Dr. Ljubičić bio je član Američkog fizikalnog društva, član Suda časti (1993.-1997.) i Nadzornog odbora (1997.- ) Hrvatskog fizikalnog društva. U periodu 1985.-1991. bio je potpredsjednik, a od 1991. do 2006. godine rizničar Internacionalnog društva za radijacijsku fiziku. Godine 1988. boravio je na Sveučilištu Yaounde u Kamerunu te 1990. u Royal Scientific Society u Ammanu u Jordanu, kao ekspert Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču.

Dobitnik je nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za doprinos od osobitog i trajnog značenja za RH u području prirodnih znanosti 1994. godine i Državne nagrade za znanstveno dostignuće u nuklearnoj i atomskoj fizici 1998. godine.

Tijekom svojeg radnog vijeka dr. Ljubičić postigao je vrhunske, svjetski priznate rezultate, te mu je godine 2005. za njegov doprinos znanosti, razvoju i ugledu Instituta dodijeljeno počasno znanstveno zvanje "zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković".

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.