Prijeđite na glavni sadržaj

Fuzija – energija budućnosti

Procjenjuje se da će kroz dvjestotinjak godina čovječanstvo iscrpiti većinu fosilnog goriva. Mnogi fizičari vjeruju da bi energija dobivena termonuklearnom fuzijom predstavljala jeftinu i u potpunosti ekološku alternativu današnjim glavnim izvorima energije - fosilnim gorivima i fisijskim nuklearnim elektranama.

Fuzija – energija budućnosti

Dobivanje energije zamišljeno je kroz projekt Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), u kojem sudjeluju EU, SAD, Kina, Rusija, Indija, Japan i Koreja. Riječ je o najvećem znanstvenom eksperimentu današnjice, vrijednom 13 milijardi eura, od čega EU financira polovicu troškova.

Fuzija zauzima značajno mjesto u programu Horizon 2020 te u energetskoj strategiji EU za razdoblje do 2050. Sudjelovanje Hrvatske u fuzijskom znanstveno-istraživačkom programu EU-a važan je preduvjet za uključivanje hrvatskih poduzeća u izgradnji europske komponente ITER-a i prilika da zgrabe svoj dio kolača vrijednog 6,5 milijardi eura.

Štoviše, Europska komisija i EURATOM u sklopu Obzora 2020 navode potrebu postojanja ''ambicioznog, ali realističnog plana izvedbe ('Fusion Roadmap') prema fuzijskoj energiji do 2050.'' Većina ciljeva u sklopu 'Fusion Roadmap' povezana je uz uspješnu realizaciju projekta termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER, gdje bi se testirao cijeli niz tehnologija potrebnih za rad fuzijske elektrane.

Spomenute fuzijske znanstveno-istraživačke aktivnosti će tijekom Obzora 2020 biti ostvarene kroz zajednički istraživački program nacionalnih fuzijskih istraživačkih jedinica iz svih zemalja članica EU, koje su objedinjene u Konzorcij EuroFusion. Za znanstveni rad Konzorcij će raspolagati s više od milijardu eura u idućih pet godina. U Hrvatskoj će ključnu ulogu u ovom procesu imati Hrvatska istraživačka jedinica (Croatian Research Unit - CRU).

Hrvatska fuzijska istraživačka jedinica

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.