Prijeđite na glavni sadržaj

Adenovirusi: od prijetnje do saveznika u borbi protiv bolesti

4.4.2024.
Adenovirusi: od prijetnje do saveznika u borbi protiv bolesti

Znanstvenicama Instituta Ruđer Bošković (IRB) dodijeljen je projekt INVECTA u sklopu prestižnog poziva Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) kako bi sljedeće četiri godine istraživale potencijal vektora temeljenih na adenovirusima u terapijske svrhe. Financijska potpora u iznosu od gotovo 200 tisuća eura omogućit će bolje razumijevanje adenovirusa koji su rijetko inficirali opću populaciju, odnosno, adenovirusa niske seroprevalencije, s ciljem razvijanja učinkovitijih vektora za gensku terapiju i cijepljenje.

Projekt INVECTA punog naziva "Integrativna karakterizacija novih adenovirusnih vektora namijenjenih za terapijske primjene" uz tim s IRB-a, okuplja istraživače iz Sveučilišta u Cardiffu, Španjolske državne agencije za znanstvena istraživanja, Autonomnog sveučilišta u Madridu te Sveučilišta u Utrechtu, a u suradnji s tvrtkom Accession Therapeutics Limited iz Oxforda. Sljedeće četiri godine ovaj multidiciplinarni tim će pod vodstvom dr. sc. Dragomire Majhen istraživati adenoviruse niske seroprevalencije koji još nisu dobro poznati našem imunosnom sustavu, kako bi ih bolje razumjeli te doprinijeli njihovom korištenju u genskoj terapiji i preventivnoj medicini.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.