Prijeđite na glavni sadržaj

Kakva se to kemija događa ispod poklopca?

20.7.2021.
Kakva se to kemija događa ispod poklopca?

Tim kemičara s Instituta Ruđer Bošković (IRB), u radu objavljenom u prestižnom časopisu Nature Protocols, opisao je novu metodu za praćenje mehanokemijskih reakcija. Ove se reakcije u krutom stanju odvijaju mljevenjem i u posebno dizajniranim zatvorenim posudama pa su se za praćenje reakcija te posude morale otvarati, što je dovodilo do ometanja kemijskog procesa. Nova metoda ruđerovaca koristi Ramanovu spektroskopiju te omogućava dublji uvid u mehanizme kemijskih reakcija u krutom stanju, a bez uplitanja u sam proces reakcije.

Mehanokemijska sinteza mljevenjem danas se koristi za pripravu svih klasa spojeva i materijala. To je jednostavna, brza i ekološki prihvatljivija alternativa klasičnoj otopinskoj sintezi koja uvelike smanjuje korištenje otapala i stvaranje otpada jer se reakcije odvijaju u čvrstom stanju, bez otapala i potaknute su unosom mehaničke energije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.