Prijeđite na glavni sadržaj

Predsjednik Republike posjetio Institut Ruđer Bošković

7.9.2021.
Predsjednik Republike posjetio Institut Ruđer Bošković

Ususret obilježavanju Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije koji se obilježava 10. srpnja, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Tom je prigodom Predsjednik Republike obišao Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS) na IRB-u te se upoznao s aktivnostima i istraživanjima centra.

CEMS je proglašen 10. studenoga 2014. kada je odobren IRB-u i Institutu za fiziku (IF). U sklopu Centra provode se interdisciplinarna istraživanja u području naprednih materijala i senzora kroz četiri ključne istraživačke jedinice: fotoniku i kvantnu optiku, grafen i srodne dvodimenzionalne strukture, nove funkcionalne materijale te fiziku i tehnologiju ionskih snopova.

Predsjednik je posjetio jedinicu smještenu u sklopu Laboratorija za interakcije ionskih snopova IRB-a gdje je smješteno trenutno najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenja u Hrvatskoj - sustava Tandem akceleratora. Povrh toga, u ovom laboratoriju je smješten i jedinstveni sustav za ozračivanje fuzijskih materijala s dva snopa iona (DiFU) vrijedan skoro 750 tisuća eura, koji je namijenjen razvoju novih materijala za fuzijsku elektranu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.