Prijeđite na glavni sadržaj

Upravljali proteinima u živoj stanici uz pomoć svjetlosti

27.4.2021.
Upravljali proteinima u živoj stanici uz pomoć svjetlosti

Tri doktoranda s Instituta Ruđer Bošković (IRB) pod vodstvom prof. dr. sc. Ive Tolić razvili su optogenetičku metodu kojom se uz pomoć svjetlosti mogu premještati proteini važni za diobu stanice. Rezultati istraživanja, koji su pokazali kako stanica poravnava kromosome za vrijeme diobe, objavljeni su u prestižnom časopisu eLife, a uredništvo časopisa posebno je istaknulo ovaj rad u preporuci čitateljima.

Istraživanje, koje je u cijelosti provedeno na IRB-u, pokazalo je da premošćujući mikrotubuli moraju biti određene duljine kako bi se kromosomi učinkovito poravnali u središtu diobenog vretena, što je važno za pravilnu diobu genetskog materijala. Kako bi došli do ovih rezultata istraživači su razvili posebne alate optogenetike kojima se uz pomoć svjetlosti mogu ukloniti ključni proteini koji sudjeluju u diobi stanice.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.