Prijeđite na glavni sadržaj

Inovativni koncept sustava ranog upozoravanja na obalne hazarde

1.6.2021.
Inovativni koncept sustava ranog upozoravanja na obalne hazarde

U najnovijem istraživanju objavljenom u uglednom časopisu u području znanosti o moru, međunarodni istraživački tim predvođen znanstvenicom dr. sc. Cléom Denamiel s Instituta Ruđer Bošković (IRB) predstavio je inovativni koncept sustava upozoravanja na obalne hazarde koji se temelji na stohastičkim metodama.
Obalna područja su pod sve većim utjecajem klimatskih hazarda, napose porasta razine mora, te se predviđa da će hazardi povezani s ekstremnim razinama mora imati izravan utjecaj na oko 630 milijuna ljudi do 2100. godine.
Brojne operativne prognoze i sustavi ranog upozoravanja na obalne hazarde su u uporabi u svjetskim morima, kao podloga za upravljanje kriznim situacijama, ublažavanje mogućih šteta i zaštitu ljudskih života. Poplavljivanje Venecije je primjer iz susjedstva, gdje se temeljem prognoze fenomena 'visoke vode' (tzv. 'aqua alta') aktivira sustav zaštitnih brana 'Mojsije' na ulazu u lagunu. 

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.