Prijeđite na glavni sadržaj

Pojačanje za najveći europski energetski poduhvat u kojem RH ima važnu ulogu

19.3.2024.
Pojačanje za najveći europski energetski poduhvat u kojem RH ima važnu ulogu

U međunarodnom poduhvatu izgradnje prve fuzijske elektrane u Europi, Hrvatska i Španjolska imaju ključnu ulogu u razvoju materijala za potrebe takve elektrane u sklopu projekta DONES. Zahvaljujući ovom projektu Hrvatska je jedan od ključnih aktera u ovom najvećem energetskom projektu, a podršku Vlade je još jednom potvrdio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u obraćanju sudionicima sastanka Upravnog odbora projekta DONES-a održanog u Zagrebu.

Projektu DONES uskoro bi se trebao pridružiti i Japan koji bi s Hrvatskom razvijao sustav za hlađenje slapa rastaljenog litija. Ujedno je imenovan privremeni direktor projekta DONES na prijedlog Europske komisije. Očekuje se skoro pristupanje projektu EU agencije Fuzija za energiju s 20 posto ulaganja u projekt, što je važno za definiranje doprinosa EU-a projektu u kojem Hrvatska i Španjolska imaju udio od 55 posto. 

Fuzija za energiju je organizacija Europske unije u kojoj radi 450 inženjera, fizičara, projektnih menadžera i administratora, specijaliziranih za znanstvene eksperimente vezane uz fuziju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.