Prijeđite na glavni sadržaj

ZA žene i djevojke u znanosti!

11.2.2022.
ZA žene i djevojke u znanosti!

Projektni portfelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) vrijedan je preko 110 milijuna eura što ovaj najveći hrvatski institut svrstava na vodeće mjesto po uspješnosti povlačenja sredstava iz europskih fondova. Ovaj uspjeh rezultat je rada čak 793 znanstvenika i istraživača, od kojih je 61 posto znanstvenica i istraživačica, čime se Institut svrstao iznad hrvatskog i europskog prosjeka po udjelu žena u ukupnom broju znanstvenika i istraživača, istaknuto je s IRB-a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti.

Obilježavanje međunarodnih dana prilika je za priznanje svih postignuća čovječanstva, podizanja svijesti te mobilizaciji institucionalne volje i resursa s ciljem rješavanja globalnih problema. Danas, u sklopu obilježavanja UN-ovog Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti, koristimo priliku osvijestiti pitanja o rodnoj ravnopravnosti u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, poručili su s Instituta.

Prema podacima EUROSTAT-a iz 2020. godine udio žena u ukupnom broju zaposlenih u znanosti i tehnologiji na razini Europske unije (EU) iznosio je 51 posto, dok je u Hrvatskoj taj udio iznosio oko 55 posto. Kad su doktori prirodnih znanosti u pitanju u Hrvatskoj je udio žena u ukupnom broju u 2020. godini bio 55,5 posto, dok je 'Ruđer' i u ovom slučaj iznad Hrvatskog prosjeka s udjelom od 60 posto žena u ukupnom broju doktora znanosti na IRB-u.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.