Prijeđite na glavni sadržaj

Skalabilni algoritmi visokih performansi za buduće heterogene distribuirane računalne sustave

Skalabilni algoritmi visokih performansi za buduće heterogene distribuirane računalne sustave
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
1.578.320,00
EUR
Datum početka
18.1.2021.
Datum završetka
17.2.2026.
Status
Aktivan

Glavni istraživač

Heterogeni i distribuirani računalni sustavi danas se sve češće koriste kako bi se ubrzalo rješavanje najzahtjevnijih računalnih problema te omogućilo rješavanje do sada nerješivih problema. Današnji trend pokazuje da je od 500 najjačih računala na svijetu njih čak 133 heterogeno, tj. uz klasične procesore (CPU) opremljeni su i računalnim akceleratorima, najčešće grafičkim procesorima opće namjene (GPU). Također, predviđa se da će buduća exascale računala, računala koja će moći izvršavati više od 10^18 računskih operacija u sekundi, biti temeljena na računalnim akceleratorima. Zbog svoje heterogenosti, razvoj efikasnih i skalabilnih algoritama i aplikacija koje postižu vrlo visoke performanse na takvim sustavima je od presudne važnosti za daljnji razvoj znanosti.

Cilj ovog projekta je razviti nove metode te unaprijediti postojeće algoritme numeričke linearne algebre za izvršavanje na velikim distribuiranim heterogenim računalnim sustavima uz postizanje vrlo visokih performansi. Glavni pravci istraživanja su:

  • povećati skalabilnost algoritama (s obzirom na veličinu problema i količinu računalnih resursa),
  • smanjiti komunikaciju između pojedinih procesnih jedinica te efikasno iskoristiti kompleksnu memorijsku hijerarhiju heterogenih sustava,
  • istražit računalne modele optimizacije parametara računalnih programa, s obzirom na arhitekturu računalnog sustava i veličinu problema, u svrhu skraćivanja vremena izvršavanja
  • primjeniti rezultate istraživanja za rješavanje velikih računalnih problema iz drugih područja znanosti kao što su računalna kemija, fizika materijala i molekularna medicina, te tako unaprijediti i ubrzati njihov znanstveni rad.

Projekt će pridonijeti razvoju novih tehnika i metoda za efikasniju paralelizaciju i optimizaciju algoritama za buduće heterogene i distribuirane računalne sustave, te će osnažiti istraživanja iz područja računarstva visokih performansi na Institutu Ruđer Bošković i u Republici Hrvatskoj.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.