Prijeđite na glavni sadržaj
Molekularne životne strategije fitoplanktona u Jadranu ADRI life
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
1 978 500,00
Datum početka
1.3.2021.
Datum završetka
28.2.2025.
Status
Aktivan
Više informacija

Odabrane vrste fitoplanktona sjevernog Jadrana izložit će se različitim ekološki značajnim uvjetima rasta (npr. dostupnost hranjivih soli). Nakon toga, analizirat će se dostupne fiziološke reakcije (npr. promjene sastava lipida, morfologije, aktivnost enzima) i transkriptomi tih kultura te uspostaviti referentnu bazu transkriptoma sa taksonomskom razlučivosti na razini vrste/soja. 

Cilj ovog projekta je detaljno istražiti dinamiku fitoplanktona u godišnjim ciklusima praćenjem sastava i fizioloških karakteristika zajednice. Uz klasičan pristup taksonomske identifikacije i fizioloških mjerenja, primijenit ćemo i napredne molekularne metode temeljene na sekvenciranju nove generacije barkoda i transkriptoma. Da bi bolje razumjeli fiziološke prilagodbe fitoplanktona na specifične uvjete okoliša, te poboljšali taksonomsku rezoluciju metatranskriptomskih analiza, ovaj projekt usporedno in situ mjerenjima razvija i  novi pristup u kojem se ključne vrste iz okoliša izoliraju u monoklonalne kulture te podvrgavaju ograničenju hranjivim tvarima čime će se dobiti fiziološki odgovori (referentna baza transkriptoma i expresija gena kao odgovor na resurse) ciljanih vrsta na ciljane uvjete. Sjeverni Jadran kao područje istraživanja pokazuje tijekom godine izražen ekološki gradijent te time predstavlja idealan morski ekosustav za promatranje fitoplanktona/transkriptoma u različitim uvjetima. U planirana istraživanja će se uključiti i južni dio jer će to omogućiti usporedbu fitoplanktonskih zajednica dva povezana, ali različita područja Jadrana. Očekivani rezultati omogućiti će testiranje i karakterizaciju predložene kompartmentalizacije niša u ekologiji fitoplanktona. Ovaj projekt omogućit će dublje razumijevanje fiziologije i prilagodbi fitoplanktona te će dodatno osvijetliti složene i osjetljive životne strategije ključnih vrsta.

Molekularne životne strategije fitoplanktona u Jadranu ADRI life

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.