Prijeđite na glavni sadržaj

Analiza složenosti mikrobne dinamike u invadiranim livadama morskih cvjetnica

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Datum početka
1.4.2017.
Datum završetka
31.3.2021.
Status
Završen

Centar za istraživanje mora

Analiza složenosti mikrobne dinamike u invadiranim livadama morskih cvjetnica

Morske su cvjetnice među najvrijednijim biološkim sustavima na Zemlji. Njihove livade služe kao staništa zaštite, hranjenja i mriještenja mnogih organizama; sustav rizoma i korijenja zadržava i umanjuje pokretljivost sedimenta, dok listovi smanjuju snagu protoka vode te poboljšavaju kvalitetu vode. Među brojnim dobro dokumentiranim prijetnjama opstanku livada morskih cvjetnica kao što su opterećenje hranjivim tvarima, zakopavanje biljaka sedimentom, bolesti, komercijalne ribarske prakse, kavezni uzgoj riba, pretjeranu ispašu, cvjetanje algi i globalne klimatske promjene, nedovoljno istraženu prijetnju predstavljaju uvedene, invazivne vrste organizama.

Nedavno uvedena u Jadransko more, invazivna makroalga vrste Caulerpa cylindracea (Sonder) izazvala je posebnu pažnju i zabrinutost. Učinak makroalge vrste C. cylindracea na rast morskih cvjetnica može imati sveobuhvatan kaskadni učinak na funkcioniranje ekosustava livada i podrške koju livade morskih cvjetnica pružaju cjelokupnom ekosustavu. Uloga mikroorganizama i njihovih složenih interakcija s morskim cvjetnicama u održavanju rasta i razvoja livada, posebno invadiranih livada nije dovoljno razjašnjena. Predloženi projekt će po prvi puta pružiti uvid u strukturu i raznolikost epifitskih i bentičkih mikrobnih zajednica livada morske cvjetnice vrste Cymodocea nodosa (Ucria) Ascherson i livada invadiranim makroalgom vrste C. cylindracea.

Visoka učestalost uzorkovanja omogućit će dubinsku analizu sezonske dinamike epifitskih i bentičkih mikrobnih zajednica. Usporedbom epifitskih i bentičkih mikrobnih zajednica livada morske cvjetnice vrste C. nodosa i invadiranih livada, procijeniti će se utjecaj makroalge vrste C. cylindracea na strukturu, raznolikost i dinamiku mikrobnih zajednica. Kombiniranjem metagenomskog sa metaproteomskim pristupom dobiti će se uvid u potencijalne i ostvarene mikrobne metaboličke puteve određivanjem funkcije mikroorganizama u ovom vrijednom ekosustavu. Profiliranje masnih kiselina razjasniti će doprinos različitih izvora ukupnoj organskoj tvari livada.

Projekt će doprinjeti boljem razumijevanju uloge makroalge vrste C. cylindracea u ekosustavu morskih cvjetnica, utjecaja na strukturu i pokrivenost epifitskim zajednicama, na opskrbu bentičke mikrobne zajednice hranjivim tvarima u sedimentu livada, kao i utjecaj na kvalitetu i dostupnost organske tvari višim trofičkim razinama. Na kraju, dobro strukturirani i vremenski učestali niz podataka primjenom molekularnih alata nove generacije značajno će unaprijediti znanje o složenosti mikrobne dinamike u invadiranim livadama morskih cvjetnica.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.