Prijeđite na glavni sadržaj

Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava i toksičnosti nanočestica srebra, bakra i plastike kao potencijalno štetnih novih materijala u obalnim vodama

Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava i toksičnosti nanočestica srebra, bakra i plastike kao potencijalno štetnih novih materijala u obalnim vodama
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
909.085
Datum početka
1.10.2018.
Datum završetka
30.9.2022.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Očekuje se značajno povećanje oslobađanja nanočestica u okoliš sukladno s rastućom uporabom proizvoda koji sadrže iste. Uzimajući u obzir mnoga naseljena mjesta u obalnim područjima, potencijalno opterećenje velikom količinom proizvedenih nanočestica (EPNs) u ušćima rijeka kao i priobalnim vodama u nadolazećim godinama sve je značajnije. Budući da postoje dokazi da različite nanočestice mogu biti toksične za brojne organizme, posebno osjetljivi bi mogli biti organizmi u ušćima rijeka i u priobalnim područjima. Međutim, do sada postoji veoma malo raspoloživih podataka o međudjelovanju EPNs-a sa širokim rasponom raznih organizama u bočatoj i obalnoj vodi.

Ovaj projekt sistematično istražuje fizikalno-kemijsko ponašanje odabranih nanočestica u bočatoj i morskoj vodi uzevši u obzir abiotičke čimbenike. Pritom će se odrediti sposobnost različitih tipova i kombinacija prirodne organske tvari da stabiliziraju nanočestice u elektrolitnim otopinama različitih ionskih jakosti, što predstavlja temeljne podatke za proučavanje EPNs toksičnosti na biotu kroz različite trofične razine. Ovo je novitet koji će dati naznaku o osjetljivosti odabranih organizama na navedene EPNs te stoga omogućiti naputke za maksimalnu dopuštenu razinu u određenim područjima u okolišu. Testovi koji će se korišteni u ovom istraživanju su usklađeni sa relevantnim međunarodnim praksama i stoga pridonijeti općem saznanju o ponašanju i toksičnosti ENPs-a.

Osim što će u konačnici ovaj interdisciplinarni projekt postaviti temelj za razumijevanje uloge i sudbine novih potencijalno štetnih tvari u osjetljivom vodenom okolišu, omogućiti će i jačanje kapaciteta okupljajući istraživačke grupe sa različitih institucija i razvijajući širok raspon ključnih vještina u području istraživanja okoliša kod mladih istraživača.

Centar za istraživanje mora

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.