Prijeđite na glavni sadržaj
Procesi biomineralizacije morskih organizama
Kategorija
Znanstveni projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.2.2007.
Datum završetka
31.12.2011.
Status
Završen

Glavni istraživač

Biomineralizacija je složen skup biokemijskih i fizioloških procesa tijekom kojih živi organizmi stvaraju čvrste strukture-biominerale. U morskim organizmima procesi biomineralizacije započinju u ranim embrionalnim razvojnim stadijima, odvijaju se tijekom čitavog životnog ciklusa, a očituju se u kalcifikaciji, dekalcifikaciji i polimorfnim promjenama minerala u tkivima, ljušturama ili skeletima.

Građa, svojstva i oblik biominerala ovise o genetskim endogenim osobitostima organizma i vanjskim egzogenim uvjetima u kojima organizam živi (temperaturi, salinitetu, pH, zagađenju). Opisane su toksične/genotoksične posljedice vanjskih čimbenika (npr. nedostatak kisika, utjecaj anorganskih i organskih zagađivala, toksičnih organizama) na deformacije, morfološke promjene tkiva i bolesti morskih organizama, dok su učinci na procese biomineralizacije, proteinski sastav organskog matriksa i fazne udjele biominerala nedovoljno poznati. Anorganska zagađivala, a i druge štetne tvari, organizam nastoji eliminirati i putem procesa biomineralizacije, taloženjem i trajnim vezivanjem u čvrste strukture, što će se iskoristiti za biomonitoring zagađenja i praćenje promjena stanja organizama, zajednica i okoliša. Istraživanja procesa biomineralizacije morskih organizama uključuju nekoliko cjelina: 1) in situ opažanja, uzorkovanja i praćenja promjena u okolišu; 2) laboratorijska ekofiziološka istraživanja aktivnosti enzima ugljikove anhidraze pod utjecajem povoljnih i nepovoljnih uvjeta, te zagađenja; 3)istraživanja na razini proteina tkiva i čvrstih struktura; 4)primijenjena istraživanja, biomonitoring i tzv. usmjerena biomineralizacija, stimuliranje organizama na stvaranje ciljanih biominerala.

Centar za istraživanje mora

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.