Prijeđite na glavni sadržaj

Razvoj nanotehnoloških senzora bioloških makromolekula

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Datum početka
1.9.2010.
Datum završetka
31.8.2013.
Status
Završen
Više informacija

Centar za istraživanje mora

Razvoj nanotehnoloških senzora bioloških makromolekula

Školjkaši predstavljaju značajan dio hrvatske i svjetske ribarnice, međutim njihova osjetljivost na kontaminacije toksinima raznih algi rezultira povremenim trovanjem hranom kod ljudi. Upravo iz tog razloga njihova je komercijalna vrijednost u stalnom riziku.

Referentna metoda koja se primjenjuje za ispitivanje biotoksina u moru je kontroverzna metoda tzv. 'Biotest na mišu' (eng. 'Mouse bioassay'). Naime, ta je metoda relativno neosjetljiva i nepovjerljiva, a osim toga rezultira smrću životinje. Na temelju tih činjenica, Svjetska zdravstvena organizacija i Europska unija naredile su da se uporaba pokusnih životinja postupno zamijeni osjetljivijim analitičkim metodama.

Upravo zbog toga osmišljen je NanoBioTox projekt, kako bi se uspješno rješilo pitanje kvalitete i sigurnosti hrane razvojem novih, osjetljivih i visoko specifičnih neživotinjskih biotestova baziranih na nanotehnologiji i nano-biosenzorima. Takvi nano-biosenzori primjenjivali bi se na terenu te bi se na taj način obavljala brza identifikacija prisutnosti i količine morskih biotoksina u školjkaša.

Najzad, osjetljivost ovih tehnika nije ograničena samo na morske biotoksine, ona se može proširiti i na mnoge druge biološke makromolekula od interesa. Predviđeno je da će za dogledno vrijeme ove metode pronaći primjenu u biomedicini u dijagnostičke svrhe te za rano otkrivanje niza ljudskih bolesti.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.