Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost

Glavni istraživač

Cilj projekta je istražiti postojanje i svojstva nekih čestica koje su kandidati za tamnu tvar u svemiru. Najnoviji podaci pokazuju da se svemir sastoji od obične tvari (4.9%), tamne tvari (26.8%) i tamne energije (68.3%). Jedan od glavnih pravaca istraživanja u današnjoj fizici usmjeren je na otkrivanje sastava tamne tvari. Prema sadašnjim spoznajama većinu tamne tvari čine čestice koje do sada još nisu opažene nego je njihovo postojanje samo predviđeno u raznim proširenjima Standardnog modela čestica. Prema tim teorijama postoje dva glavna kandidata za tamnu tvar. To su tzv. masivne čestice s vrlo slabim međudjelovanjima (WIMP od eng. Weakly Interacting Massive Particles) i aksion – lagani pseudoskalar koji se pojavljuje kao posljedica spontanog lomljenja U(1) Peccei-Quinn simetrije izvorno uvedene radi objašnjenja odsustva narušenja CP simetrije u jakim međudjelovanjima. Poopćenjem tog koncepta predviđeno je postojanje mnoštva čestica sličnih aksionima (ALP od eng. axion-like particles). Kao mogući kandidati za tamnu tvar spominju se i razne lagane čestice s vrlo slabim međudjelovanjima (WISP od eng. Weakly Interacting Slim Particles) predviđene u nekim proširenjima Standardnog modela, kao npr. parafotoni i kameleoni. Unatoč velikom broju hipoteza postavljenih s ciljem objašnjenja koje čestice čine tamnu tvar, samo eksperimenti mogu pokazati koja od njih je točna.

U projektu planiramo nastaviti i proširiti potragu za aksionima, ALPovima i WISPovima u eksperimentima CAST (CERN Axion Solar Telescope) - trenutno najosjetljivijem aksionskom helioskopu i njegovom nasljedniku IAXO (International Axion Observatory). Otkriće tih čestica bilo bi revolucionaran rezultat jer bi to bio jasan dokaz o postojanju fizike izvan Standardnog modela. Međutim, čak i ako se ne otkriju te čestice, isključiti će se velik dio do sada neistraženog parametarskog prostora tih čestica što je također vrlo važan rezultat.

Vanjske poveznice:

Eksperiment CAST: http://cast.web.cern.ch/CAST/

Eksperiment IAXO: http://iaxo.web.cern.ch/

Zavod za eksperimentalnu fiziku

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.