Prijeđite na glavni sadržaj

Rendgenska strukturna analiza

Kategorija
  • Farmaceutska industrija
  • Medicina
  • Kemijska i petrokemijska industrija

Rendgenski difraktometar Rigaku XtaLAB Synergy S

Najnoviji rendgenski difraktometar u LKBK je XtaLAB Synergy S tvrtke Rigaku, nabavljen sredstvima OZIP-a, i instaliran u rujnu 2021. Rigaku XtaLAB Synergy-S je rendgenski difraktometar za difrakciju rendgenskih zraka na jediničnom kristalu (monokristalu). Posjeduje dva mikrofokusna izvora PhotonJet-S rendgenskih zraka, s anodama napravljenih od molibdena (Mo) i bakra (Cu).Ove rendgenske cijevi treće generacije u kombinaciji s mikrofokusnom optikom predstavljaju jake izvore kolimiranog zračenja valnih duljina od 0.071 i 0.154 nm. XtaLAB Synergy-S monokristalni rendgenski difraktometar dolazi s četvorokružnim goniometrom, u tzv. kappa konfiguraciji, te posjeduje velike brzine motora za orijentaciju kristala. Sustav je opremljen visoko osjetljivim i brzim detektorom rendgenskih zraka (HyPix-6000HE).
Na ovom instrumentu mogu se mjeriti i jako sitni uzorci kristala malih organskih molekula te kristali bioloških makromolekula kao što su proteini, veličina ispod 10 mikrometara. Difraktometar je opremljen kriostatom koji omogućava prikupljanje podataka na uzorcima u rasponu temperatura od 90 do 400 K.

Rendgenski difraktometar XtaLAB Synergy S

Pored toga u LKBK je još aktivan i rendgenski difraktometar Xcalibur Nova R proizvođača Oxford Diffraction koji je nabavljen 2007. Uređaj je opremljen specijalnom mikrofokusnom rentgenskom cijevi i višeslojnom optikom za fokusiranje rentgenskih zraka. Time je postignuto da se znatno manjom snagom izvora X-zraka (oko 50 W) dobije intenzitet zračenja na samom kristalu usporediv s onim na uređajima koji za izvor imaju rotacijsku anodu. Instrument kao detektor ima CCD kameru što omogućava istovremeno skupljanje difrakcijskih intenziteta s velike površine (tj. prostornog kuta). Kombinacija tih dvaju tehnoloških usavršenja omogućava da se na ovom instrumentu mogu mjeriti i jako sitni uzorci kristala malih organskih molekula te kristali bioloških makromolekula kao što su proteini. 
Za potrebe snimanja pri niskoj temperaturi, difraktometar je opremljen kriostatom Oxford Instruments CryoJet koji radi s tekućim dušikom (moguće je mjerenje pri temperaturama 90 - 293 K).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.