Prijeđite na glavni sadržaj

Sistematika mehanizama u bezotopinskoj ili tekućinski kataliziranoj sintezi u čvrstom stanju (SystForSynt)

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Šifra projekta
IP-2020-02-1419
Datum početka
1.1.2021.
Datum završetka
31.12.2024.
Status
Aktivan

Zavod za fizičku kemiju

Istraživanje kemijskih transformacija mehaničkim mljevenjem rastuće je područje kemije i znanosti o materijalima, a opseg takvih reakcija ubrzano se širi. Provođenje mehanokemijskih reakcija u zatvorenim reakcijskim posudama, međutim, ograničava istraživanje njihova tijeka, pa su stoga njihovi mehanizmi uglavnom nepoznati. Projektni prijedlog SystForSynt usmjeren je na rješavanje ovog problema prvenstveno u području organskih reakcija. Predlažemo istraživanje u četiri radna paketa, koje smatramo vrlo značajnima, a uključuju provjeru Hammettove korelacije, razumijevanje tekućinske katalize u tekućinski-potpomognutim mehanokemijskim reakcijama, prenosivost mljevenja na ekstruziju i dinamiku atomskog i molekularnog izmjenjivanja mljevenih čestica i konačno, organske reakcije pregradnje te radikalske reakcije. Da bi se to postiglo, projekt SystForSynt primijenit će tehnike praćenja tijeka reaccije in situ, a koje se temelje na Ramanovoj spektroskopiji i rendgenskoj difrakciji na prahu, koje osiguravaju izravan uvid u tijek reakcije bez prekidanja procesa mljevenja, a koje je uveo PI sa suradnicima. Osim toga, za praćenje dinamike mljevenih krutina i specifičnih migracija atoma koristit ćemo izotopno obilježene krute tvari. Očekujemo da će rezultati projekta SystForSynt značajno unaprijediti razumijevanje mehanokemije i s vremenom omogućiti mehanokemiji da se pozicionira kao održivi pristup u sintezi s niskim otpadom te s učinkovitom uporabom resursa i energije.

Ostali suradnici

Stipe Lukin, Goran Miletić, Marina Juribašić-Kulcsar, Leonarda Vugrin

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.