Prijeđite na glavni sadržaj

Bubrežni kamenci (nefrolitijaza) gotovo su najčešće oboljenje mokraćnog sustava koje većinom zahvaća dobnu skupinu od 20-40 godina u kojoj muškarci prednjače s četiri puta većom učestalošću. Njihova se pojava nerijetko ponavlja unutar obitelji, što u određenoj mjeri govori u prilog i genetskoj predispoziciji.

Točna i pouzdana analiza kemijskog sastava bubrežnih kamenaca s definiranjem kristalnih komponenti koje se nalaze u sastavu kamenaca preduvjet je za djelotvorno medicinsko praćenje osoba koje stvaraju bubrežne kamence. Ona može značajno olakšati procjenu i tretman u takvim slučajevima.

Glavne kristalne supstance koje se mogu naći u kamencima podijeljene su u šest glavnih grupa: kalcij oksalat, kalcij fosfat, infektivni kamenci, uratni kamenci, cistin i ostali. Ovisno o sastavu kamenca, nadležni liječnik može preporučiti odgovarajuću dijetu te izbjegavanje pojedinih namirnica kako bi se spriječio recidiv.

Opis usluge

Za utvrđivanje sastava kamenaca koriste se brojne fizikalno kemijske tehnike. FTIR spektroskopija fizikalna je metoda za analizu kamenaca koja koristi sofisticiranu instrumentaciju, a zahtijeva usporedbu uzorka s poznatim standardima. Zavod za fizičku kemiju posjeduje dvadesetogodišnje iskustvo u IR analizi sastava bubrežnih kamenaca.

Rezultati dobiveni analizom kamenaca IR spektroskopijom statistički se obrađuju s obzirom na spol, godine i mjesto boravka na području Republike Hrvatske. Od 1967. godine u našem Zavodu primjenom IR spektroskopije analizirano je oko 21000 kamenaca.

Ponuda usluge

Tvrtke i osobe zainteresirane za usluge analize kamenaca FT-IR metodom te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja neka se slobodno obrate Institutu „Ruđer Bošković“.

Upute za slanje uzoraka:

Kamenac mora biti ispran vodom i suh, u protivnom ne možemo napraviti analizu.

Kamenac trebate poslati poštom* zajedno sa potvrdom da ste uplatili analizu, te svim Vašim podacima. Platiti možete općom uplatnicom u pošti, u banci ili elektronski. 

Uzorke primamo isključivo poštom!

Podaci koji vam trebaju za uplatu:

Cijena analize je 41,48 € (312,50 kuna) s uključenim PDV-om
Primatelj: Institut „Ruđer Bošković“, Bijenička 54, 10000 Zagreb
IBAN:  HR6623600001101210403
Poziv na broj: upisati Vaš broj OIB-a
Opis plaćanja: 06V692
Analiza je gotova unutar 7-10 dana, a rezultat analize šaljemo poštom ili e-mailom.
Uputnice ne primamo jer ih HZZO ne priznaje.

Kontakt: 

Tel: 01/456-1007 (ukoliko se nitko ne javi, ostavite poruku na sekretarici, a tehničar će uzvratiti poziv)

Mob: 095/9112641

e-mail: hasan.muharemovic@irb.hr

* Adresa za slanje kamenca je: Institut Ruđer Bošković, ZFK-analiza kamenca, Bijenička 54, 10000 Zagreb

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.