Tržišna prilika

Bubrežni kamenci (nefrolitijaza) gotovo su najčešće oboljenje mokraćnog sustava koje većinom zahvaća dobnu skupinu od 20-40 godina u kojoj muškarci prednjače s četiri puta većom učestalošću. Njihova se pojava nerijetko ponavlja unutar obitelji, što u određenoj mjeri govori u prilog i genetskoj predispoziciji.

Točna i pouzdana analiza kemijskog sastava bubrežnih kamenaca s definiranjem kristalnih komponenti koje se nalaze u sastavu kamenaca preduvjet je za djelotvorno medicinsko praćenje osoba koje stvaraju bubrežne kamence. Ona može značajno olakšati procjenu i tretman u takvim slučajevima.

Glavne kristalne supstance koje se mogu naći u kamencima podijeljene su u šest glavnih grupa: kalcij oksalat, kalcij fosfat, infektivni kamenci, uratni kamenci, cistin i ostali. Ovisno o sastavu kamenca, preporučuje se odgovarajuća dijeta te izbjegavanje pojedinih namirnica kako bi se spriječio recidiv.

Opis usluge

Za utvrđivanje sastava kamenaca koriste se brojne fizikalno kemijske tehnike. FTIR spektroskopija fizikalna je metoda za analizu kamenaca koja koristi sofisticiranu instrumentaciju, a zahtijeva usporedbu uzorka s poznatim standardima. Zavod za fizičku kemiju posjeduje dvadesetogodišnje iskustvo u IR analizi sastava bubrežnih kamenaca.

Rezultati dobiveni analizom kamenaca IR spektroskopijom statistički se obrađuju s obzirom na spol, godine i mjesto boravka na području Republike Hrvatske. Od 1967. godine u našem Zavodu primjenom IR spektroskopije analizirano je oko 16000 kamenaca.

Ponuda usluge

Tvrtke i osobe zainteresirane za usluge analize kamenaca FT-IR metodom te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja neka se slobodno obrate Institutu „Ruđer Bošković“.

Kontakt:

Vlatka Vraneša

V

V

Tel:
+385 1 456 1007
Interni broj:
1463
1207

Tel: 01/456-1007 ili 01/456-1111

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.