Prijeđite na glavni sadržaj

01. Nanokompoziti s perovskitima za fotovoltaike, fotokatalizu i senzoriku

Glavni istraživač

Kategorija
Znanstveni projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Šifra projekta
IP-2018-01-5246
Datum početka
1.11.2018.
Datum završetka
31.10.2022.
Status
Završen

Laboratorij materijala za konverziju energije i senzore

Projekt će biti nastavak istraživanja provedenih u prethodnom razdoblju, posvećenih mogućnosti podešavanja svojstava tankih filmova za uporabu u fotoosjetljivim uređajima, modificiranjem njihove strukture i sastava. Istraživat će se nano-strukture i nanokompoziti koji imaju poseban oblik, kao što su nanocjevčice, nano-štapići i vrlo tanki slojevi. Za dodatnu prilagodbu svojstava, modificirat će se kemijski sastav i struktura površine filmova elektrokemijskim jetkanjem, prekrivanjem nanočesticama i tretmanom u reaktivnim plinovima. Podrška eksperimentalnom radu u postizanju ciljanih svojstava za fotonaponsku, senzorsku i fotokatalitičku primjenu, bit će teorijska predviđanja temeljena na DFT računu elektronske strukture pojedinih materijala i nanokompozita. Eksperimenti na ZnO i TiO 2 , provedeni u prethodnom projektu, bit će prošireni na oksidne materijale koji imaju perovskitnu strukturu, počevši od BaTiO 3 I perovskita na bazi Mn. U daljnjim koracima, funkcionalnost istraživanih tankih filmova će biti istražena njihovom integracijom u dvoslojne i višeslojne strukture relevantne za pojedinu vrstu fotoosjetljivih uređaja.

Za pripravu i modifikaciju tankih filmova će se koristiti razne fizikalne i kemijske metode. Strukturna I funkcionalna svojstva će se određivati standardnim tehnikama i korelirati s parametrima formiranja, što će omogućiti bolji uvid u procese relevantne za rast tankog filma. Dobiveni eksperimentalni podaci, u kombinaciji s teorijskim predviđanjima temeljenim na DFT izračunima, rezultirat će boljim razumijevanjem utjecaja sastava i nanostrukture na makroskopska svojstva. Ovo će omogućiti procjenu u kojoj mjeri je moguće, postupcima korištenim u projektu, poboljšati svojstava fotovoltaika, fotokatalizatora i senzora. Dobiveni rezultati će biti objavljeni u časopisima s visokim faktorom odjeka iz područja znanosti o materijalima.

Projekt će biti djelomično posvećen obrazovanju diplomskih i doktorskih studenata što podrazumijeva i razvoj novih karijera.

Ostali suradnici

Andreja Gajović

Krunoslav Juraić (IRB)

Milivoj Plodinec

Domagoj Belić (IRB)

Daniel Meljanac (IRB)

Ivana Panžić (IRB)

Davor Gracin

Nikša Krstulović (IFs)

Jelena Macan (FKIT)

Vilko Mandić (FKIT)

Igor Lukačević (Odjel za fiziku, Josip Juraj Strossmayer Sveučilište u Osijeku)

Maja Varga Pajtler (Odjel za fiziku, Josip Juraj Strossmayer Sveučilište u Osijeku)

Matko Mužević (Odjel za fiziku, Josip Juraj Strossmayer Sveučilište u Osijeku)

Denis Stanić (Odjel za fiziku, Josip Juraj Strossmayer Sveučilište u Osijeku)

Ivana Grčić (Geotehnički fakultet, SvZg)

Igor Petrović (Geotehnički fakultet, SvZg)

Marko Petric (Geotehnički fakultet, SvZg)

Ivana Melnjak (Geotehnički fakultet, SvZg)

Lucija Radetić (Geotehnički fakultet, SvZg)

Ana Šantić (IRB)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.