Prijeđite na glavni sadržaj

Mladom timu 1,9 milijuna kuna za izradu hibridnih fotonaponskih solarnih ćelija

28.1.2016.
Mladom timu 1,9 milijuna kuna za izradu hibridnih fotonaponskih solarnih ćelija

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je projekt 'Nanostrukture titanijevog dioksida za fotonaponsku ćeliju, profesionalni razvoj mladih istraživača' koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1,9 milijuna kuna.

Zahvaljujući ovim sredstvima iz programskog razdoblja 2007. – 2013. projektni tim od pet mladih istraživača i poslijedoktoranada radit će na kreiranju hibridnih organsko-anorganskih fotonaponskih solarnih ćelija koje se temelje na nanostrukturiranim materijalima. Rezultati ovog istraživanja svoju primjenu mogli bi, između ostalog, naći u izradi senzora i katalizatora.

''Iako na projektu očekujemo primarno znanstvenu produkciju, rezultati bi mogli imati komercijalni potencijal u više područja. Zbog toga ćemo dr. sc. Andreja Gajović, dr. sc. Andrea Moguš-Milanković i ja kao mentori poticati mlade istraživače na suradnju s mogućim korisnicima iz industrije. Također, posebnu pažnju usmjerit ćemo na edukaciju u području komercijalizacije znanja, pisanja i upravljanja projektima, organiziranju skupova za umrežavanje, financija, upravljanja ljudskim resursima, upravljanja intelektualnim vlasništvom i inovacijskim procesom, kao i na unaprjeđenju tzv. mekih vještina koje su im potrebne za suradnju s poslovnim sektorom.'' – istaknuo je dr. sc. Davor Gracin.

Osim inovativnih istraživanja, primarni cilj ovog projekta je stvoriti preduvjete za uključivanje mladih istraživača u Europski istraživački prostor (ERA) na temelju povećanja kompetencija, usvojenih vještina korištenja više sofisticiranih eksperimentalnih tehnika, usavršenog znanja analize i prezentiranja rezultata znanstvenog rada te ostvarene povezanosti s drugim laboratorijima u EU kroz aktivnosti umrežavanja i mobilnosti odlaskom na znanstvene skupove i u znanstvene institucije u kojima se provode istraživanja na tematikama nanostruktura i foto-naponskih ćelija.

U izradi uzoraka istraživači će koristiti ultravisokovakuumski sistem opremljen magnetronskim izvorom i sklop za elektrokemijsko jetkanje, koji su nadograđeni sredstvima projekta, a za karakterizaciju uzoraka će koristiti prvenstveno Ramanov spektrometar, impedancijsku spektroskopiju i elektronsku mikroskopiju visoke rezolucije kao druge resurse koji su im dostupni na IRB-u.

Dio karakterizacije i izrade uzoraka istraživači će raditi u uskoj suradnji s uglednim domaćim i međunarodnim stručnjacima te kroz nove suradnje u okviru nekoliko EU inicijativa.

Projekt je započeo 30. lipnja 2015. godine i trajat će ukupno 15 mjeseci. Nakon uspješno završenog prvog kvartala danas je projektni tim u kojem su: dr. Irena Kereković, dr. Krunoslav Juraić, dr. Vilko Mandić, Daniel Meljanac, ing. i dr Milivoj Plodinec te tri mentora, dr. Andreja Gajović, dr. Andrea Moguš-Milanković i dr. Davor Gracin, ujedno i voditelj projekta, predstavio pozadinu planiranog istraživanja, dosadašnje rezultate te plan budućih istraživanja kao i komercijalni potencijal projekta u sklopu 6. radionice Sekcije za primijenjenu i industrijsku fiziku Hrvatskog fizikalnog društva.

Projekt u stopostotnom iznosu od 1.894.476,00 kuna financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.

NAPOMENA: Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.