Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za radioekologiju

Laboratorij za radioekologiju daje doprinos poznavanju i boljem razumijevanju biogeokemijskog ponašanja prirodnih i umjetnih radionuklida u okolišu. Bavi se razvojem i unapređenjem metoda i procedura za mjerenje alfa, beta i gama radioaktivnosti te u istraživanju okoliša primjenjuje nuklearne analitičke metode i tehnike.

Voditelj

Laboratorij za radioekologiju

U Laboratoriju za radioekologiju (LRE) se izučavaju pojave translokacije, redistribucije i akumulacije prirodnih i umjetnih radionuklida te nekih elemenata u tragovima u okolišnim sustavima, a što je pak uvjetovano čitavim nizom složenih fizikalnih, geoloških, kemijskih i bioloških procesa koji se odvijaju u tlima, vodama, sedimentima i bioti. Prati se stanje radioaktivnosti pojedinih dijelova okoliša na području Republike Hrvatske, s posebnim težištem na rijeke Savu i Dunav te priobalne vode Jadranskog mora. Istražuju se i razvijaju kromatografske tehnike odjeljivanja alfa i beta emitera iz kompleksnih uzoraka, razvijaju se i unapređuju metode detekcije niskih aktivnosti na scintilacijskim brojačima te alfa spektrometrijom.

Akreditiranost laboratorija, obučenost osoblja i kvalitetna instrumentalna opremljenost osiguravaju pouzdano određivanje alfa, beta i gama emitera u širokom spektru najrazličitijih uzoraka.

Misija LRE je doprinositi:

  • Spoznavanju i boljem razumijevanju biogeokemijskog ponašanja prirodnih i umjetnih radionuklida u okolišu
  • Razvoju i unapređenju metoda i procedura za mjerenje alfa, beta i gama radioaktivnosti
  • Uvođenju i primjeni nuklearnih i analitičkih metoda i tehnika u istraživanju okoliša

 U znanstveno istraživačkom radu LRE surađuje s:

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.