Prijeđite na glavni sadržaj

IEBS 2023 Estuarine Biogeochemistry in a World of Global Change and Emerging Contaminants

IEBS 2023 Estuarine Biogeochemistry in a World of Global Change and Emerging Contaminants

U Šibeniku je od 23.-26. svibnja 2023. godine održan XVI. međunarodni simpozij o biogeokemiji estuarija "Estuarine Biogeochemistry in a World of Global Change and Emerging Contaminants" (IEBS 2023). Na simpoziju su sudjelovali  znanstvenici iz cijelog svijeta koji su predstavili najnovija istraživanja o biogeokemiji estuarija. Osim toga, održana su i četiri pozvana predavanja koja su predstavili dr. Vanessa Hatje (Brazil), dr. Helene Budinszki (Francuska), dr. Martina Leermakers (Belgija) i dr. Chiara Santinelli (Italija).

Glavna tema simpozija obuhvatila je utjecajem globalnih promjena i novih onečišćivača na biogeokemiju estuarija. Estuariji su dinamični i krhki ekosustavi koji su pod sve većim utjecajem ljudskih aktivnosti. Globalne promjene klime, zagađenje i druge promjene u okolišu dovode do promjena u biogeokemijskim procesima u estuarijima, što ima niz negativnih posljedica.

XVI. Međunarodni simpozij o biogeokemiji estuarija bio je značajan događaj za znanstvenu zajednicu koja se bavi istraživanjem estuarija. Simpozij je pružio platformu za razmjenu znanja i iskustava te za suradnju na rješavanju globalnih problema s kojima se suočavaju estuariji.

Simpozij ima tradiciju dugu preko 30 godina, a zanimljivo je što se prvi održao upravo u Hrvatskoj u Primoštenu 1989. godine, u organizaciji eminentnih znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (dr.sc. Vera Žutić, dr.sc. Marko Branica, dr.sc. Tarzan Legović) koji su se tada bavili istraživanjem estuarija rijeke Krke.

Sudionike simpozija pozdravili su gradonačelnik Šibenika gospodin Željko Burić i predstavnica županije gospođa Sanja Slavica Matešić. - Zadovoljstvo mi je pozdraviti ljude koji su svoje znanje, praktički i život, posvetili proučavanju i zaštiti nečega što je naše bogatstvo koje nam je dano, a to je čisto more. U ovom slučaju riječ je o malim estuarijima, a estuarij rijeke Krke odličan je primjer za to – poručio je gradonačelnik Burić.

Dodjela organizacije simpozija dr.sc. Dariu Omanoviću iz Zavoda za istraživanje mora, pokazuje stečeni ugled, te značaj i doprinos znanstvenih istraživanja koja se u proteklih nekoliko desetaka godina odvijaju u području estuarija rijeke Krke i priobalnog mora.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.