Prijeđite na glavni sadržaj

Razvoj i evaluacija inovativnih alata za utvrđivanje utjecaja sulfonilurea herbicida na mikrobne zajednice u tlu (acronym: ECOFUN-MICROBIODIV)

Kategorija
Ostali projekti
Datum početka
1.11.2010.
Datum završetka
30.9.2012.
Status
Završen
Više informacija

Zavod za istraživanje mora i okoliša

Razvoj i evaluacija inovativnih alata za utvrđivanje utjecaja sulfonilurea herbicida na mikrobne zajednice u tlu (acronym: ECOFUN-MICROBIODIV)

ECOFUN-MICROBIODIV je međunarodni projekt posvećen razvoju i evaluaciji inovativnih alata i tehnika koji bi se koristili za utvrđivanje negativnog utjecaja novih skupina herbicida koji se u poljoprivredi apliciraju u niskim dozama, na aktivnost i bioraznolikost mikrobnih zajednica u tlima. Projekt se bazira na dva pokusa, jednom postavljenom na eksperimentalnom polju smještenom u Novom Sadu, u Srbiji i drugom pokusu postavljenom u kontroliranim uvjetima u stakleniku u Dijonu, u Francuskoj. Cilj oba pokusa je utvrditi utjecaj sulfonilurea herbicida nikosulfurona, koji se koristi pri uzgoju kukuruza, na mikrobne zajednice u tlima. Mehanizam djelovanja sulfonilurea herbicida u uskoj je vezi sa sintezom lančastih aminokiselina te dovodi do inhibicije enzima acetolakta sintaze u biljkama. Mikroorganizmi također posjeduju ovaj enzim te postoji opravdani potencijal da ovi herbicidni spojevi negativno djeluju na mikrobne zajednice u tlima. Projekt je baziran na interdisciplinarni pristupu kojim će se: (i) utvrditi utjecaj sulfonilurea herbicida na strukturu i gustoću ukupne bakterijske i fungalne zajednice u tlima, (ii) utvrditi utjecaj na strukturu, gustoću i aktivnost funkcionalnih bakterijskih zajednica uključenih u cikluse kruženja ugljika i dušika, (iii) utvrditi prisutnost i uloga endomikorizne zajednice u tlima, (iv) razviti novi biomarker za praćenje inhibicije enzima acetolakta sintaze, (v) utvrditi adaptacija te katabolički potencijaln bakterijskih zajednica za razgradnju sulfonilurea herbicida te (vi) istražiti sudbinu i ponašanje sulfonilurea herbicida u tlu.  

Ostali suradnici

The Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), Francuska; University of Hohenheim, Njemačka; The University of Thessaly (UTH), Grčka; The Faculty of Agriculture (FoANS), Novi Sad, Srbija

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.