Prijeđite na glavni sadržaj

Transport, sudbina i toksičnost metal(oid)a otpuštenih iz ležišta industrijskog otpada (FORtIS)

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Datum početka
1.12.2019.
Datum završetka
30.11.2023.
Status
Završen

Depoziti nastali odlaganjem industrijskog otpada predstavljaju dugotrajnu opasnost od onečišćenja kao potencijalna mjesta otpuštanja raznih onečišćujućih tvari, uključujući i metal(oid)e, s mogućnošću ozbiljnog zagađenja tla, površinskih i podzemnih voda u regiji, čak i desetljećima nakon njihovog odlaganja. Pri tome opseg negativnog utjecaja takvih odlagališta na okoliš ovisi o njihovim brojnim značajkama, uključujući njihov sastav i potencijal za izloženost te ekološki utjecaj.

Projekt FORtIS ima za cilj istražiti transport, sudbinu i toksičnost metal(oid)a otpuštenih iz ležišta industrijskih otpada utvrđivanjem svojstava i utjecaja na okoliš četiri različita odlagališta, koristeći, između ostalog, i svojstva procjednih voda (odnosno eluata, kao laboratorijsku inačicu). Naime, procjedne vode se smatraju potencijalnim transportnim mehanizmom kojim se otopljeni (<10% ukupnog sadržaja metal(oid)a) i koloidni materijal može dalje prenositi u okoliš, pri čemu koloidne čestice predstavljaju glavne transportne vektore zagađivala u okoliš.

Područja istraživanja uključit će odlagalište ugljenog pepela i odlagalište pepela bivše tvornice sulfatne celuloze kao otpadni materijal visoke opasnosti, deponij tvornice čelika kao otpadni materijal srednjeg stupnja opasnosti, te neposredni okoliš bivše tvornice glinice kao otpadni materijal umjerene opasnosti.

Transport, sudbina i toksičnost metal(oid)a koji se otpuštaju iz spomenutih depozita industrijskog otpada istražit će se kroz skup fizikalno-kemijskih, morfoloških, mineraloških, geokemijskih i bioloških parametara kao i primjenom geokemijskog modeliranja i procjenom ranjivosti i rizika.

Rezultati projekta pružit će cjelovitiju sliku stanja vezanog za odlagalište otpada na istraživanim lokacijama, uključujući i potencijalni utjecaj na lokalne vodonosnike, te pridonijeti razumijevanju načina pojavljivanja metal(oid)a koji se otpuštaju iz istraženih i sličnih vrsta otpada, procesa i mehanizama koji utječu na njihov ciklus u okolišu, detaljniji uvid u njihove bioreaktivne oblike, kao i njihov mogući toksikološki učinak na biotu.

Loading the player ...

Transport, sudbina i toksičnost metal(oid)a otpuštenih iz ležišta industrijskog otpada (FORtIS)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.