Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Datum početka
1.12.2018.
Datum završetka
30.11.2022.
Status
Završen

Razumijevanje osjetljivosti različitih trofičkih razina ključno je za predviđanje utjecaja klimatskih promjena na zajednice u vodenom okolišu.

CELLSTRESS projekt fokusiran je na morske mikroalge koje imaju ključnu ulogu u globalnoj primarnoj proizvodnji, glavnim biogeokemijskim ciklusima te predstavljaju temelj hranidbenoga lanca u vodenom okolišu. Odgovor stanica alga pouzdan je pokazatelj promjena u ekosustavu budući da zbog kratkoga životnog ciklusa brzo reagiraju na varijacije u okolišu.

Cilj projekta je povezivanje staničnoga odgovora alga (u smislu površinskih svojstava i fiziološkoga odgovora) na glavne abiotičke stresore (temperaturu i salinitet) radi boljega razumijevanja preživljavanja i strategija prilagodbi algi u vodenim sustavima. Odabrani modelni organizmi jesu stanice alga različitih svojstava staničnih barijera, pokretljivosti i tolerancije na salinitet. Koristit ćemo komplementarne biofizičke površinske metode utemeljene na analizi pojedinačnih stanica (mikroskopija atomskih sila, kvarcna mikrovaga i elektrokemijska metoda). S obzirom na to da svaka metoda ispituje različite aspekte površinskih svojstava stanica, zajedno mogu pružiti jedinstveno razumijevanje te proširiti skalu karakterizacije stanične površine od mikro do nano razine, što je važno za razumijevanje ponašanja stanica u uvjetima stresa u morskom okolišu.

Projekt CELLSTRESS mogao bi znatno doprinijeti sadašnjim spoznajama u biofizici stanica alga na temeljnoj razini. Razumijevanje površinskih svojstava stanica može pomoći u razjašnjavanju međudjelovanja mehanike i biokemije koja regulira funkcionalno ponašanje stanica. Rezultati projekta utjecat će potencijalno na buduće definiranje smjernica za zaštitu okoliša uključivanjem nanomehaničke studije staničnoga stresa u skup metoda za  ocjenu stanja ekosustava koji se proučava.

HRZZ: Od površinskih svojstava stanica alga do pokazatelja stresa u vodenim ekosustavima

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.