Prijeđite na glavni sadržaj

Akumulacija, unutarstanično mapiranje i učinci metala u tragovima u akvatičkih organizama (AQUAMAPMET)

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
962.450,00
HRK
Datum početka
1.9.2015.
Datum završetka
31.12.2019.
Status
Završen

Akumulacija, unutarstanično mapiranje i učinci metala u tragovima u akvatičkih organizama (AQUAMAPMET)

Akumulacija, unutarstanično mapiranje i učinci metala u tragovima u akvatičkih organizama (AQUAMAPMET)

Cilj predloženog projekta je unaprjeđenje razumijevanja i stjecanje novih znanja o tome kako se ribe, rakušci, školjkaši i paraziti u riba (kukaši) nose s povišenim koncentracijama metala u slatkovodnim ekosustavima, tako da se povežu podaci o koncentracijama metala u vodi, akumuliranim metalima i biomarkerima u bioti s podacima o unutarstaničnom mapiranju metala. Ovo pitanje će se istraživati na različitim biološkim razinama, od unutarstanične do razine organizma, što će omogućiti utvrđivanje načina suočavanja s metalima na različitim razinama biološke organizacije.

Multielementna analitička tehnika će se primijeniti za analizu metala/metaloida u vodi i u uzorcima biote, a skup biomarkera, koji će se istraživati u odabranim akvatičkim organizmima, obuhvaćat će biomarkere općeg stresa i biomarkere izloženosti i učinaka metala. Nova tehnologija, masena spektrometrija sekundarnih iona (NanoSIMS), kao najnovije dostignuće tehnike, primijenit će se za oslikavanje metala u stanici da bi se odredila, vizualizirala i kvantificirala raspodjela metala na unutarstaničnoj razini u biološkim materijalima. Primjena NanoSIMS-a u predloženom projektu omogućit će po prvi puta uvid u promet metala u tkivima i stanicama akvatičkih organizama, koji žive u uvjetima povećane izloženosti metalima.

Spoznaje, koje će biti rezultat predloženog projekta, doprinijet će boljem razumijevanju procesa u stanicama i tkivima u kojima sudjeluju metali, te posljedica izloženosti akvatičkih organizama metalima. Dodatni cilj projekta je procjena antropogenog utjecaja s obzirom na zagađenje metalima/metaloidima u odabranim slatkovodnim ekosustavima, primjenom povezivanja kemijskog, biokemijskog i biološkog pristupa, kao i procjena rizika po zdravlje ljudi. Izabrana su dva područja istraživanja različitih svojstava s obzirom na bioraspoloživost metala – Krka (krška rijeka) i Ilova (nizinska rijeka). U obje rijeke identificirana su područja u kojima je okoliš ugrožen. Dakle, rezultati predloženog projekta doprinijet će razvoju planova upravljanja vodama u obližnjim zaštićenim područjima, Nacionalnom parku Krka i Parku prirode Lonjsko polje, te je stoga ovo istraživanje od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Predloženi projekt će također omogućiti obrazovanje i usavršavanje nove generacije znanstvenika.

Ostali suradnici

IRB, Zavod za istraživanje mora i okoliša, Laboratorij za biološke učinke metala

Zrinka Dragun, dr.sc.

voditelj laboratorija Viši znanstveni suradnik
Interni broj:
1278

Vlatka Filipović Marijić, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 468 0216
Interni broj:
1278
1447

Dušica Ivanković, dr.sc.

Viši znanstveni suradnik
Tel:
+385 1 456 1047
Interni broj:
1447
1604

Nesrete Krasnići, dr.sc.

Viši stručni suradnik
Tel:
+385 1 468 0216
Interni broj:
1278

   

Tatjana Mijošek, dr.sc.

Poslijedoktorand
Tel:
+385 1 468 0216
Interni broj:
1278
1447

         

Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno matematički fakultet, Biološki odsjek, Zoologijski zavod

Renata Matoničkin Kepčija

Mirela Sertić Perić

Sanja Gottstein

Marko Miliša

Jasna Lajtner

 

CNRS, Institut des Sciences Analytiques et de Physico-chimie pour l'Environnement et les Matériaux, University of Pau, Francuska

Dirk Schaumlöffel

Julien Malherbe

Maria Angels Subirana Manzanares

 

Bordeaux Imaging Center, University of Bordeaux, Francuska

Etienne Gontier

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.