Prijeđite na glavni sadržaj

Akumulacija, unutarstanično mapiranje i učinci metala u tragovima u akvatičkih organizama (AQUAMAPMET)

Akumulacija, unutarstanično mapiranje i učinci metala u tragovima u akvatičkih organizama (AQUAMAPMET)
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
962.450,00
Datum početka
1.9.2015.
Datum završetka
31.12.2019.
Status
Završen

Glavni istraživač

Cilj predloženog projekta je unaprjeđenje razumijevanja i stjecanje novih znanja o tome kako se ribe, rakušci, školjkaši i paraziti u riba (kukaši) nose s povišenim koncentracijama metala u slatkovodnim ekosustavima, tako da se povežu podaci o koncentracijama metala u vodi, akumuliranim metalima i biomarkerima u bioti s podacima o unutarstaničnom mapiranju metala. Ovo pitanje će se istraživati na različitim biološkim razinama, od unutarstanične do razine organizma, što će omogućiti utvrđivanje načina suočavanja s metalima na različitim razinama biološke organizacije.

Multielementna analitička tehnika će se primijeniti za analizu metala/metaloida u vodi i u uzorcima biote, a skup biomarkera, koji će se istraživati u odabranim akvatičkim organizmima, obuhvaćat će biomarkere općeg stresa i biomarkere izloženosti i učinaka metala. Nova tehnologija, masena spektrometrija sekundarnih iona (NanoSIMS), kao najnovije dostignuće tehnike, primijenit će se za oslikavanje metala u stanici da bi se odredila, vizualizirala i kvantificirala raspodjela metala na unutarstaničnoj razini u biološkim materijalima. Primjena NanoSIMS-a u predloženom projektu omogućit će po prvi puta uvid u promet metala u tkivima i stanicama akvatičkih organizama, koji žive u uvjetima povećane izloženosti metalima.

Spoznaje, koje će biti rezultat predloženog projekta, doprinijet će boljem razumijevanju procesa u stanicama i tkivima u kojima sudjeluju metali, te posljedica izloženosti akvatičkih organizama metalima. Dodatni cilj projekta je procjena antropogenog utjecaja s obzirom na zagađenje metalima/metaloidima u odabranim slatkovodnim ekosustavima, primjenom povezivanja kemijskog, biokemijskog i biološkog pristupa, kao i procjena rizika po zdravlje ljudi. Izabrana su dva područja istraživanja različitih svojstava s obzirom na bioraspoloživost metala – Krka (krška rijeka) i Ilova (nizinska rijeka). U obje rijeke identificirana su područja u kojima je okoliš ugrožen. Dakle, rezultati predloženog projekta doprinijet će razvoju planova upravljanja vodama u obližnjim zaštićenim područjima, Nacionalnom parku Krka i Parku prirode Lonjsko polje, te je stoga ovo istraživanje od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Predloženi projekt će također omogućiti obrazovanje i usavršavanje nove generacije znanstvenika.

Akumulacija, unutarstanično mapiranje i učinci metala u tragovima u akvatičkih organizama (AQUAMAPMET)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.