Prijeđite na glavni sadržaj

Integrirana procjena odgovora akvatičkih organizama na izloženost metalima: ekspresija gena, bioraspoloživost, toksičnost i biomarkerski odgovori (BIOTOXMET)

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
1222500
HRK
Datum početka
28.12.2020.
Datum završetka
27.12.2024.
Status
Aktivan

Integrirana procjena odgovora akvatičkih organizama na izloženost metalima: ekspresija gena, bioraspoloživost, toksičnost i biomarkerski odgovori (...

Integrirana procjena odgovora akvatičkih organizama na izloženost metalima: ekspresija gena, bioraspoloživost, toksičnost i biomarkerski odgovori (BIOTOXMET)

Procjena izloženosti akvatičkih organizama metalima uključuje primjenu bioindikatorskih organizama i tkiva, najčešće jetre/hepatopankreasa i škrga riba, školjkaša i rakova. Međutim uz spomenute, još uvijek postoji potreba za pouzdanim i osjetljivim bioindikatorima, koji bi brzo odražavali biorasploživu, a time i potencijalno toksičnu razinu metala, kao i ukazivali na kratkotrajne i dugotrajne promjene koncentracija metala u vodenom okolišu. U okviru projekta za praćenje je izabran slatkovodni ekosustav rijeke Krke, koji je od strateškog značenja za Republiku Hrvatsku zbog očuvanja prirodnih resursa nacionalnog parka, ali i istraživački zanimljivo krško područje pod opterećenjem otpadnih voda iz grada Knina.

S obzirom na aktualnu spoznaju da je za nativne ribe unos metala putem hrane od jednakog značaja kao i unos vodom, a do sada svega nekoliko radova navodi ukupne razine metala u probavilu autohtonih riba i često ih povezuju s razinama metala u crijevnih nametnika riba, kukaša, ovaj projekt istražit će primjenu probavila i kukaša kao indikatora izloženosti metalima. Upravo kukaši učinkovito akumuliraju metale, puno više od drugih indikatorskih organizama, ali još nije poznato kojim mehanizmom. Cilj projekta je uvođenje probavila i kukaša kao bioindikatora, određivanje detoksificirane, trofički i metabolički raspoložive razine metala unesenih hranom u ribe, kao i raspodjele metala među citosolskim proteinima te ekspresija gena u kukaša i probavilu riba u uvjetima različite izloženosti metalima, što će predstavljati prve podatke i novi doprinos u okolišnoj toksikologiji i okolišnoj parazitologiji.

Biološke promjene pratit će se na nativnim organizmima iz rijeke Krke, slatkovodnoj ribi, potočnoj pastrvi (Salmo trutta Linnaeus, 1758.) i crijevnim nametnicima riba, kukašima (Dentitruncus truttae Sinzar, 1955), dok će se izravna potencijalna toksičnost otpadne vode, koja ima direktan utjecaj na rijeku Krku i organizme, procijeniti testovima toksičnosti na eksperimentalnim organizmima (alge, Daphnia) različitog trofičkog nivoa od riba, a time i osjetljivosti na zagađenje.

Ostali suradnici

Zrinka Dragun

dr. sc. , voditelj laboratorija Viši znanstveni suradnik

Dušica Ivanković

dr. sc. , Viši znanstveni suradnik

Andreas Zitek, dr. sc.

Austrian Competence Centre for Feed and Food Quality, Safety & Innovation

Donata Bandoniene, dr. sc.

Sveučilište u Leobenu

Josip Barišić, dr. sc.

Sveučilište West of Scotland

Thomas Prohaska, dr. sc.

Sveučilište u Leobenu

Želimira Cvetković, dr. sc.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Zorana Kljaković Gašpić, dr. sc.

Institut za medicinska istraživanja

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.