Prijeđite na glavni sadržaj

Elaborat o stanju okoliša na području buduće plaže na području bivše tvornice elektroda i ferometala u Šibeniku

Elaborat o stanju okoliša na području buduće plaže na području bivše tvornice elektroda i ferometala u Šibeniku

Pogled prema gradu s buduće plaže

Kategorija
Privreda
Datum početka
10.1.2011.
Datum završetka
17.4.2011.
Status
Završen

Projektni zadatak

Provesti analize i izraditi elaborat o stanju okoliša na području buduće plaže na području bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku (TEF). Naložene su sljedeće analize:

  1. Kemijsku analizu vodenog stupca na tri lokacije unutar kupališne zone buduće plaže na području bivšeg TEF-a te u uzorcima vode odrediti koncentracije ekotoksičnih metala.
  2. Geokemijsku analizu sedimenta uzorkovanih na dva profila (0,5m; 1 m i 5 m dubine) unutar kupališne zone buduće plaže s obzirom na koncentracije ekotoksičnih metala. Na jednom profilu na dubini od 1 m uzorkovat će se i sedimentna kolona od 20 cm, te izvršiti analiza dubinskih odsječaka od po 5 cm.
  3. Procijenu reaktivacije metala iz sedimenata. U laboratoriju Izvršitelja provest će se eksperiment o mogućem povišenju koncentracija ekotoksičnih metala u vodenom stupcu uslijed miješanja sedimenta.
  4. Analizu radioaktivnosti tla i sedimenta na dvije lokacije na obali, te na jednoj lokaciji u moru (1m dubine).
  5. Određivanje životne zajednice morskog dna vizualnim pregledom morskog dna i popisivanjem sastava flore i faune.
  6. Izraditi elaborat stanja okoliša na području buduće plaže, a na temelju dobivenih rezultata gore navedenih analiza.

Zaključno:

Izmjerene koncentracije metala u vodi ne predstavljaju prijetnju za živi svijet estuarija rijeke Krke, kao ni za buduće kupače. Maseni udjeli nekih metala u sedimentu mogu izazvati negativne efekte za živi svijet morskog dna, ali ne bi izazvali negativne efekte kod ljudi. Prilikom nasipanja buduće plaže ti metali bi dospjeli u dublju zonu sedimenta i tako bi uglavnom prestao njihov negativni efekt na živi svijet. Rezultati dobiveni eksperimentom remobilizacije metala u sedimentu upućuju na to da metali oslobođeni iz površinskog sedimenta ne predstavljaju značajno opterećenje vodenog sloja iznad sedimenta te da se ne očekuje stalni porast njihove koncentracije u vodenom stupcu koji bi imao štetne posljedice. Na temelju mjerenja aktivnosti radionuklida u tlu i sedimentu možemo zaključiti da one ne predstavljaju prepreku formiranja plaže na obalnom dijelu  području bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku (TEF). Vizualnim pregledom morskog dna i analizom njegovih životnih zajednica nije primijećeno da su zakonom zaštićene vrste na istraživanom području na bilo koji način posebno ugrožene.

Zaključno svim provedenim mjerenjima i analizama možemo zaključiti da je  područje bivše Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku (TEF) pogodno za izgradnju plaže.

Laboratorij za fizičku kemiju tragova

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.