Prijeđite na glavni sadržaj
Geokemija ekotoksičnih metala na području NP " Krka "

Manojlovački slapovi

Kategorija
Društvena zajednica
Datum početka
1.10.2004.
Datum završetka
1.3.2008.
Status
Završen

Prva faza projekta (listopad 2004-listopad 2005) "Geokemija ekotoksičnih metala na području NP Krka" sastojala se u mjerenju ukupnih koncentracija, te koncentracija otopljenih ekotoksičnih metala (Hg, Cd, Pb, Cu, Zn) u vodi uzduž toka rijeke Krke u NP Krka i određivanje trenutnog, tj. nultog stanja, uz praćenje sezonskih promjena. Osim određivanja koncentracija ekotoksičnih metala, nastavila su se ispitivanja iz projekta "Geokemijska istraživanja sedrenih barijera u Nacionalnom parku Krka", (Cukrov i sur., prosinac 2002.). Rezultati prve faze projekta dati su u godišnjem izvješću iz listopada 2005. godine (Cukrov i sur., 2005).

U drugoj fazi projekta (listopad 2005-listopad 2006) nastavljeno je praćenje ukupnih koncentracija i koncentracija otopljenih ekotoksičnih metala u rijeci Krki pri različitim vodnim režimima, s tim da se u ovoj fazi odredila još i vertikalna raspodjela koncentracija ekotoksičnih metala u vodi u zajezerenim dijelovima rijeke Krke (Brljan, iznad Roškog slapa, Visovac). Na istim postajama, se radi procjene zapunjavanja jezera, tj. brzine sedimentacije, analiziralo prvih četrdesetak centimetara riječnog sedimenta. Na temelju aktivnosti antropogenog radionuklida 137Cs izračunata je brzina sedimentacije, a na temelju koncentracija u sedimentu procijenila se povijest antropogenog opterećenja rijeke Krke. Na temelju različitih parametra, prosudio se je udio podzemnih voda u vodi rijeke Krke kod HE Miljacka u srpnju 2006. godine. Rezultati druge faze projekta dati su u godišnjem izvješću iz listopada 2006. godine (Cukrov i sur., 2006).

U trećoj, završnoj fazi (listopad 2006-listopad 2007) ovog projekta nastavljeno je praćenje ukupnih koncentracija i koncentracija otopljenih ekotoksičnih metala u vodi rijeke Krke i njenih nadzemnih i podzemnih pritoka. Uz koncentracije metala, u vodi su mjerni i osnovni fizičko-kemijski parametri, Određen je odnos stabilnih izotopa ugljika i kisika, te su izmjerene koncentracije Mg2+ i Ca2+. Ispitane se koncentracije ekotoksičnih metala u sedri rijeke Krke, Čikole, Krčića i rijeke Zrmanje prije podzemnog utoka u rijeku Krku. U istim uzorcima sedre analiziran je i odnos stabilnih izotopa ugljika i kisika. Rezultati treće faze projekta dati su u godišnjem izvješću iz listopada 2007. godine (Cukrov i sur., 2007).

Laboratorij za fizičku kemiju tragova

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.