Prijeđite na glavni sadržaj
Kalibracija paleo-okolišnih zapisa u recentnoj sedri
Kategorija
Bilateralna znanstveno-istraživačka suradnja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
1.1.2012.
Datum završetka
31.12.2013.
Status
Završen

Paleo-okolišne interpretacije temeljene na geološkim i geokemijskim pokazateljima osnovica su za naše razumijevanje prošlih i sadašnjih klimatskih i okolišnih promjena.

Točnost, većine pokazatelja iz prošlosti temelji se na analogiji usporedbe s današnjim odnosima, a njihova ispravnost se već dugo ispituje. U tijeku je nekoliko istraživanja koja pokušavaju otkloniti ili smanjiti nesigurnosti u klimatskoj rekonstrukciji. Karbonatni pokazatelji visoke rezolucije (mjesečni do desetogodišnji) imaju visoki potencijal za rekonstrukciju ne samo globalne i regionalne klimatske slike nego i odgovor lokalne hidrologije na okolišne i klimatske promijene. Međutim, svaki pokazatelj visoke rezolucije je jedinstvena kombinacija nesigurnosti koja prekriva željeni klimatski signal. Neke nesigurnosti su posljedica različitih utjecaja na pokazatelje kao što su δ18O i δ13C vrijednosti, ili Me/Ca odnos u karbonatima. Drugi izvor nesigurnosti pokazatelja dolazi od preciznosti mjerenja, te problema reprezentativnosti uzorka za okoliš iz kojeg dolaze. Sve skupa to predstavlja značajnu smetnju pokazateljima koji se malo mijenjaju. Paleo-okolišni podaci visoke rezolucije su nezaobilazni u procjeni regionalnih klimatskih promjena povezanih s antropogenim utjecajem (uključujući antropogeno izazvano globalno zatopljenje). Takve primjene obično uključuju upotrebu klimatskih podataka visoke rezolucije u sprezi s više drugih pokazatelja, tražeći kvantitativne, reprezentativne podatke s jasno izraženim nesigurnostima. Tipični podatak visoke rezolucije je sadašnja masivna i laminirana sedra, koja je uobičajena na dinaridskoj karbonatnoj platformi, ali još uvijek nedovoljno istražena i slabo razjašnjena.

Laboratorij za fizičku kemiju tragova

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.