Prijeđite na glavni sadržaj

Novi metodološki pristup biogeokemijskim istraživanjima specijacije metala u tragovima u obalnim vodenim ekosustavima

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
940.000,00
HRK
Datum početka
1.9.2015.
Datum završetka
31.8.2019.
Status
Završen
Više informacija

Laboratorij za fizičku kemiju tragova

Novi metodološki pristup biogeokemijskim istraživanjima specijacije metala u tragovima u obalnim vodenim ekosustavima

Predloženo istraživanje ima za cilj razjasniti nekoliko pitanja vezanih za fizičko-kemijske procese koji reguliraju ponašanje tragova metala (TM) u čistim, ali i u potencijalno zagađenim prijelaznim i priobalnim vodenim ekosustavima. Pokretljivost, reaktivnost kao i bioraspoloživost MT-ova jako ovise o njihovoj kemijskoj specijaciji, bez obzira imaju li ulogu mikronutrijenata ili su izrazito toksični za organizme. Naša istraživanja usmjerena prema karakterizaciji međusobnog odnosa TM-ova s ostalim makro i mikro konstituentima prirodnih voda, posebno s prirodnom organskom tvari, bit će temeljena na korištenju najnovijih elektrokemijskih i složenih spektrometrijskih tehnika za specijaciju metala. Orijentirat ćemo se naročito na razvoj i usavršavanje metoda za specijaciju, mjernih protokola i mjernih senzora. Modele raspodjele metala razvijene u laboratorijskim uvjetima ispitat ćemo na uzorcima prirodne vode, a primijenit ćemo ih i kod on-site i in-situ mjerenja. Istraživanja će voditi do uspostavljanja niza specifičnih fizičko-kemijskih parametara, procedura i kriterija koja će omogućiti pouzdanu procjenu aktualnog stanja ali i predviđanje budućeg ponašanja TM-ova (specijaciju, mobilnost, biodostupnost/toksičnost) u slučaju lokalnih okolišnih nezgoda (npr. zagađenja) ili globalnih prijetnji (npr. “ocean acidification”). Istraživanja će se provoditi u vodnim područjima raznolikog kemijskog sastava gdje se očekuju promjene fizičko-kemijskih oblika TM-ova (As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Hg, Ni, Pb, Zn), a uključivat će estuarijska, oksično/anoksična, eutrofička, te čista i zagađena područja, u kojima će se istraživati procesi koji se odvijaju kako na granicama faza, tako i u vodenom i sedimentnom stupcu. Teme istraživanja odabrane su tako da rezultati projekta budu od koristi ne samo široj znanstvenoj zajednici koja radi na problemima specijacije TM-ova nego i institucijama ovlaštenim za upravljanje priobalnim područjima.

mebtrace

Scheme 1. The integral approach in study of trace metal behaviour in aquatic environment as foreseen by the project

Ostali suradnici

Ivanka Pižeta, Marina Mlakar, Neven Cukrov, Vlado Cuculić, Marta Plavšić, Stanislav Frančišković-Bilinski, Petra Vukosav, Vesna Žic, Slađana Strmečki Kos, Ana-Marija Cindrić, Sunčana Geček, Niko Bačić, Garnier Cédric, Lenoble Veronique, Jasmin Pađan, Nuša Cukrov, Matea Vrdoljak, Saša Marcinek

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.