Prijeđite na glavni sadržaj

Zavod za istraživanje mora i okoliša

EURATOM u 35. i 36. članku sporazuma propisuje za sve države članice EU obavezna mjerenja radioaktivnosti kao i izvještaje o izmjerenim koncentracijama radioaktivnosti u okolišu. Dakle, države članice kao i one koje su u postupku pristupanja EU moraju imati osposobljene laboratorije u kojima su razvijene radiokemijske metode za analizu prirodnih i umjetnih radionuklida u različitim uzorcima iz okoliša (posebno pitkoj vodi koja se svakodnevno u velikim količinama unosi u organizam).

Kako je u većini država rasla potreba za nadomještanjem vodovodne vode komercijalno dostupnom flaširanom pitkom i mineralnom vodom tako su se detaljna istraživanja sadržaja otopljenih radionuklida u pitkoj vodi, kao i izračuni doza koje čovjek unosi u organizam pijenjem vode, intenzivirala od 1993. g. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je tada smjernice o kvaliteti pitke vode prema kojima doza koja se smije unijeti u organizam pijenjem 2 L vode na dan ne smije prijeći 0,1 mSv. Europska direktiva 98/83/EC zahtijeva istu maksimalnu dozu, ali i kontrolu radioaktivnosti pitke vode isključujući pri izračunu ukupne doze tricij, K-40. C-14, radon i njegove raspadne produkte, a uključuje sve ostale radionuklide iz svih prirodnih radioaktivnih nizova. Dozni koeficijenti se odnose na pojedini radionuklid, a radiotoksičnost pojedinih radionuklida dana je doznim konverzijskim faktorom koji je najveći za raspadne produkte uranijevog i torijevog niza. U pripremi je i promjena navedene Direktive u kojoj će biti navedeni parametri za mjerenje koncentracija aktivnosti pojedinih radionuklida kao i zahtjevi za laboratorije koji će vršiti mjerenja.

Cilj istraživanja vezanih uz predloženi projekt je razvoj radiokemijskih metoda za određivanje niskih aktivnosti prirodnih i umjetnih radionuklida (U-238, U-234, Th-232, Th-230, Th-228, Ra-228, Ra-226, Pb-210, Po-210, Sr-90, Cs-137...) u pitkim i mineralnim vodama, ali i komercijalnim napitcima. 

Ostali suradnici

Ostali suradnici u Hrvatskoj su: dr.sc. Željko Grahek, dipl.ing. Matea Rogić, dipl.ing. Gorana Karanović i dipl.ing. Marijana Nodilo.

Ostali suradnici u Sloveniji su: dr.sc. Ljudmila Benedik (voditelj projekta), dr.sc. Borut Smodiš, dr.sc. Marko Štrok i dipl.ing. Marko Černe.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.