Prijeđite na glavni sadržaj

Elektroanalitička istraživanja mikrokristala i tragova otopljenih supstanci

Elektroanalitička istraživanja mikrokristala i tragova otopljenih supstanci
Kategorija
Znanstveni projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Datum početka
2.1.2007.
Datum završetka
31.12.2013.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Svrha rada je razvoj elektrokemijskih metoda za analizu krutina i tragova otopljenih elektroaktivnih tvari. Cilj rada je unapređenje elektroanalitičke metodologije i elektrokemijske teorije. Radna je pretpostavka projekta da se usporedbom teorijskih modela sa rezultatima voltametrijskih eksperimenata mogu objasniti mehanizmi elektrodnih reakcija mikrokristala različitih organskih spojeva. Svim reakcijama koje počinju na kontaktu elektrode, tekućeg elektrolita i mikročestice elektroaktivne krutine zajedničko je da su prijenosi elektrona i iona međusobno razdvojeni, ali se energije tih prijenosa ne mogu mjeriti odvojeno. To je razdvajanje, međutim, moguće provesti kod reakcija koje počinju na kontaktu krute elektrode i dviju tekućina koje se međusobno ne miješaju pa će se te reakcije koristiti kao grubi model reakcija na kontaktu elektrode s krutinom i tekućinom. Planirana istraživanja provest će se korištenjem voltametrijskih, amperometrijskih, potenciometrijskih i kronokulometrijskih metoda.

Radit će se na novim, nedestruktivnim metodama detekcije elektroaktivnih komponenti krutih uzoraka i nastaviti rad na analizi ljekovitih spojeva u farmaceutskim pripravcima.

Eksperimentalni rad kombinirat će se s razvojem teorijskih modela elektrodnih reakcija. Proučavat će se neki temeljni elektrokemijski procesi i radit će se na usavršavanju elektroanalitičkih postupaka. Radit će se na novim, nedestruktivnim metodama detekcije elektroaktivnih komponenti krutih uzoraka i nastaviti rad na analizi ljekovitih spojeva u farmaceutskim pripravcima. Eksperimentirat će se s elektroaktivnim krutinama u kojima je difuzija elektrona i iona otežana zbog ograničenog miješanja reducirane i oksidirane faze pa se stvara fazna granica. Nastojat će se utvrditi voltametrijski kriteriji za dijagnozu faznih transformacija izazvanih elektrodnom reakcijom. Mjerit će se slobodna energija i kinetički parametri prijenosa aniona preko granice dviju tekućina koje se ne miješaju. Elektroanalitička istraživanja će biti usmjerena na razvoj metoda za kvantitativno određivanje iona i molekula u subnanomolarnim koncentracijama. Analizirat će se raspodjela mangana u prirodnim vodama i moru i mjerit će se tragovi selena(+4) korištenjem katalitičkog vala vodika u prisutnosti rodija(+3). Istraživat će se elektrokemijska svojstva amfetamina, kokaina i nekih drugih opijata radi razvoja elektroanalitičkih metoda za njihovo određivanje u pripravcima i otpadnim vodama.

Bibliografija projekta

Zavod za istraživanje mora i okoliša

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.