Prijeđite na glavni sadržaj
Kategorija
Znanstveni projekti Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa
Iznos financiranja
170000
Datum početka
1.1.2007.
Datum završetka
31.12.2011.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Dok je prisustvo umjetnih radionuklida u okolišu rezultat isključivo antropogenog djelovanja, prirodni se radionuklidi poput teških kovina i/ili elemenata u tragovima pojavljuju kao sastavni dijelovi gotovo svih prirodnih sustava. Istovremeno, prirodni procesi migracije i redistribucije elemenata u ekosustavima nalaze se i pod snažnim utjecajem različitih antropogenih faktora. Posljedice globalnog atmosferskog zagađivanja radionuklidima (nuklearni testovi, katastrofa u Černobilu) i moguće opasnosti zbog njihove široke primjene u svakodnevnom životu (od medicine preko energetike do problema s osiromašenim uranom) potencira činjenica da su neki od umjetnih radionuklida najtoksičnije tvari koje je čovjek proizveo.

Ovim će se istraživanjima odrediti raspodjela pojedinih radionuklida i elemenata u tragovima u nekim dijelovima prirodnih sustava, mehanizmi njihove migracije i redistribucije, te prostori akumuliranja ili trajnijeg odlaganja. Posebnu cjelinu tijekom izvedbe projekta predstavljat će pronalaženje, izdvajanje i analiza onih bioindikatorskih vrsta ili medija pogodnih za praćenje stanja radioaktivnosti okoliša u hrvatskim uvjetima. Nadalje, značajan dio istraživačkih napora bit će i dalje usmjeren na razvoj i unapređivanje, kako metoda i postupaka mjerenja alfa, beta i gama radioaktivnosti, tako i postupaka zbrinjavanja krutog i tekućeg otpada. Svrha predloženih istraživanja je doprinos poznavanju biogeokemijskog ponašanja i distribucije prirodnih i umjetnih radionuklida te elemenata u tragovim u različitim dijelovima prirodnih sustava (slatke i slane vode, recentni i paleo sedimentacijski prostori, tla i stijenski materijali, organizmi i biološki materijal).

Očekivani rezultati trebali bi doprinjeti i pri utvrđivanju ispravnih strategija održivog razvoja, očuvanja postojećih prirodnih resursa, postupanja s radioaktivnim otpadom, te kontroli i ograničavanju antropogenog unosa radinuklida i nekih drugih različitih elemenata u okoliš. Rezultati istraživanja omogućit će bolje procjene stupnja opasnosti u slučaju radioaktivnog zagađenja iz različitih mogućih izvora, a s ciljem poduzimanja mjera zaštite ugroženih resursa.

Zavod za istraživanje mora i okoliša

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.