Prijeđite na glavni sadržaj

Utvrđivanje antioksidativnog potencijala bioaktivnih spojeva makroalgi Jadranskog mora: usporedba in vivo, in vitro i in silico pristupa (HAZU projekt)

Kategorija
Ostali projekti
Datum početka
25.10.2021.
Datum završetka
25.10.2022.
Status
Završen

Glavni istraživač

Morske makroalge od velike su važnosti s obzirom na njihovu brzu stopu rasta, visok prinos biomase, a istovremeno visok i jedinstven sadržaj polisaharida, lipida, proteina, polifenola, pigmenata, vitamina i minerala. Istraživanje antioksidativne aktivnosti postalo je predmetom intenzivnih istraživanja zbog sve veće potražnje prehrambene, kozmetičke i farmaceutske industrije za razvojem prirodnih bioaktivnih spojeva protiv starenja i protutumorskih spojeva koji pokazuju mjerljive zdravstvene dobrobiti. Isključivo kombinacijom in vitro i in vivo tehnika možemo dobiti ne samo bolji uvid u mehanizam djelovanja antioksidansa, već i odrediti sigurnost njihove primjene za ljudsku prehranu. Jedan od trenutno načešće korištenih modela kralježnjaka u in vivo istraživanjima je riba zebrica Danio rerio, koja će se u ovom projektu koristiti u istraživanjima bioaktivnih spojeva sa antioksidativnim potencijalom iz morskih algi.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.