Prijeđite na glavni sadržaj

Radionica povodom završetka HRZZ projekta “Detaljan uvid u mehanizme polaronske i ionske vodljivosti u oksidnoj staklo-(keramici)" (POLAR-ION-GLASS)

3.3.2023.

U utorak, 2. ožujka 2023., održana je završna radionica projekta "Detaljan uvid u mehanizme polaronske i ionske vodljivosti u oksidnoj  staklo-(keramici)" (POLAR-ION-GLASS) financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ).

Prijepodnevni dio radionice održan je u dvorani I. krila te je započeo je u 10 sati.

Nakon uvodnog pozdrava voditeljice projekta dr. sc. Ane Šantić, dr. sc. Sanja Renka iznijela je rezultate istraživanja provedenih na binarnim WO3-P2O5 i MoO3-P2O5 sustavima stakala te na ternarnim Li2O/Na2O-WO3/MoO3-P2O5 sustavima stakala.

Potom su dr. sc. Sanja Renka i dr. sc. Teodoro Klaser pobliže dočarali utjecaj kontrolirane kristalizacije na električna svojstva istraživanih sustava stakala.

U sljedećem bloku predavanja, riječ je preuzeo dr. sc. Pal Jóvári (Wigner istraživački centar za fiziku, Mađarska) koji je publici predstavio istaknute rezultate svojeg dosadašnjeg rada te smjerove za daljnja istraživanja koja će se provesti u suradnji s članovima LFM-a.

Doktorandice Marta Razum i Sara Marijan zatim su predstavile rezultate svojih doktorskih istraživanja, a drugi je blok završen izlaganjem dr. sc. Luke Pavića i dr. sc. Jane Pisk (Kemijski odsjek, PMF) u kojemu su izložili planove za buduća istraživanja. 

Nakon stanke za ručak, u laboratoriju (soba 110, krilo VI) održan je poslijepodnevni dio u kojemu su doktorandice Marta Razum i Sara Marijan demonstrirale proces priprave stakala metodom naglog hlađenja taline, a potom je dr. sc. Sanja Renka demonstrirala rad s uređajem za impedancijsku spektroskopiju te je prisutnima dočarala princip rada uređaja za impedancijsku spektroskopiju i mogućnosti koje ova metoda nudi.

Uz članove i članice Laboratorija za funkcionalne materijale, svojim sudjelovanjem ovaj su događaj oplemenili znanstvenici koji su suradnici na projektu. Iz Češke Republike doputovali su profesor dr. sc. Ladislav Koudelka i profesor dr. sc. Petr Mošner (Fakultet kemijske tehnolgije, Sveučilište u Pardubicama), dok je iz Ujedinjenog Kraljevstva doputovao dr. sc. Alex Hannon (ISIS Neutron and Muon Source).

Zahvaljujemo svima koji su svojom prisutnošću uveličali ovu završnu radionicu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.