Prijeđite na glavni sadržaj
Utjecaj polimera na radiolitičku sintezu magnetskih nanočestica, POLRADNANOP
Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
214.962,03
EUR
Datum početka
1.3.2018.
Datum završetka
31.8.2023.
Status
Završen
Više informacija

Glavni istraživač

Ovaj Uspostavni HRZZ projekt bavi se gama-radiolitičkom sintezom magnetskih nanočestica s posebnim naglaskom na utjecaj polimera. Magnetske nanočestice imaju veliku primjenu: kao senzori, kontrastno sredstvo u MRI, za razdvajanje proteina, kontrolirano otpuštanje lijekova, uništavanje stanica raka hipertermijom i dr. Radiolitička sinteza je relativno nova metoda sinteze nanočestica, Brza je, učinkovita i omogućuje sintezu nanočestica kontrolirane veličine, oblika i faznog sastava. Radiolitička sinteza nanočestica započinje radiolizom vode uslijed čega nastaju brojni slobodni radikali i molekulski produkti. Hidratizirani elektron i proton radikal su jaka redukcijska sredstva koja mogu reducirati katione metala. Polimeri u radiolitičkoj sintezi služe za disperziju i stabilizaciju magnetskih nanočestica u vodenoj fazi, te kao modifikatori rasta.

U ovom projektu sustavno će se istražiti utjecaj različitih parametara gama-ozračivanja, kao što su doza i brzina doze, utjecaj pH prekursorske otopine na redukcijske uvjete u suspenziji, na veličinu, oblik i fazni sastav izoliranih nanočestica Fe-oksida, kao i na veličinu i stabilnost nanočestica u suspenziji. Posebna pozornost posvetit će se utjecaju odabranih polimera (poput različitih dekstrana, PEO, PVP i/ili PVA-a), i utjecaju koncentracije i molekulske mase polimera. Postignuti redukcijski uvjeti mjerit će se kvantitativnim određivanjem koncentracije nastalih Fe2+ iona u ozračenim suspenzijama. U ovom projektu naći će se optimalni eksperimentalni uvjeti za radiolitičku sintezu stabilne suspenzije superparamagnetskih nanočestica. U zadnjoj fazi ispitat će se mogućnost radiolitičkog oblaganja magnetskih nanočestica zlatom, odnosno radiolitičke sinteze hibridnih magnetskih nanočestica.  Sintetizirane nanočestice testirati će se za primjenu u površinski pojačanoj Ramanovoj spektroskopiji.

Objavljeni rezultati istraživanja dostupni na https://www.croris.hr/crosbi/searchByContext/7/3554

Kupljena oprema:

Zetasizer Ultra (Malvern Panalytical) (vrijednost instrumenta ~500.000,00 kn)

Uređaj za određivanje veličine, zeta potencijala i koncentracije nano i mikročestica i molekula u suspenziji/ otopini, (najnovija generacija, jedinstven na tržištu)

https://www.irb.hr/Zavodi/Zavod-za-kemiju-materijala/Laboratorij-za-radijacijsku-kemiju-i-dozimetriju/Usluge/Karakterizacija-mikro-i-nanocestica-metodom-dinamickog-i-elektroforetskog-rasprsenja-svjetlosti

Utjecaj polimera na radiolitičku sintezu magnetskih nanočestica, POLRADNANOP

Projektni tim

dr.sc. Ivan Marić

suradnik na projektu (zaposlen kao doktorand na projektu)

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.