Prijeđite na glavni sadržaj

Oscilatorna dinamika citoskeleta

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
1000000
HRK
Datum početka
1.9.2015.
Datum završetka
31.8.2019.
Status
Završen

Oscilacije u citoskeletu važne su za biologiju stanice kao sredstvo prostorne i vremenske regulacije stanične organizacije, diobe stanica i njihove pokretljivosti. U projektu OSCITON istraživat ćemo dva oscilatorna procesa. Kao prvo, proučavat ćemo mehanizam oscilacija kinetohora koje pokreću mikrotubuli tijekom mitoze, te utjecaj kinezina-8 na taj proces.

Te oscilacije stvaraju sile napetosti između sestrinskih kinetohora, bez kojih stanica ne može proći kontrolnu točku u metafazi. Oscilacije ćemo proučavati uz pomoć naprednih tehnika svjetlosne mikroskopije u HeLa stanicama u kojima ćemo eksprimirati tubulin-GFP i kinetohorni protein mRFP-Cenp-B, te smanjiti ili pojačati ekspresiju kinezina-8. Da bismo proučavali sile koje djeluju na kinetohore, promijenit ćemo ravnotežu sila laserskom mikrodisekcijom mikrotubula vezanih na kinetohore. Paralelno s eksperimentima razvit ćemo teorijski model, koji će omogućiti interpretaciju utjecaja kinezina-8 na oscilacije.

Kao drugo, proučavat ćemo oscilatornu repolarizaciju stanica Dictyostelium tijekom njihovog nasumičnog gibanja. Pretpostavljamo da kompeticija efektorskih kompleksa DGAP1/korteksilin i Scar/Wave za zajednički aktivator Rac1 igra središnju ulogu u repolarizaciji. Kako bismo testirali ovu hipotezu, koristit ćemo novu fluorescentnu sondu za aktivni Rac1, stanice s poremećenom ravnotežom efektorskih kompleksa, te stanice sa reduciranom funkcionalnošću proteina Rac1.

Eksperimentalno i teorijski ćemo proučavati dinamiku Rac1, njegovih efektora, te F-aktina u stanicama divljeg tipa i mutiranih sojeva. Ovaj će interdisciplinarni projekt omogućiti optimalno korištenje resursa i okupiti znanstvenike s iskustvom u širokom rasponu disciplina od molekularne i stanične biologije, biokemije, mikroskopije do teorijske biofizike.

Udruživanjem svih istraživača iz područja dinamike citoskeleta u Hrvatskoj okupit ćemo tim koji će igrati važnu ulogu u tom području istraživanja na međunarodnoj razini.

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.