Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za molekularnu i staničnu biologiju

Laboratorij se bavi istraživanjima molekularne i stanične biologije eukariota. Modelni sistemi su stanice kvasca i sisavaca. Istraživanja obuhvaćaju mehanizme kontrole staničnog rasta i aktivnosti gena. Laboratorij sačinjavaju dvije istraživačke grupe.

Laboratorij za molekularnu i staničnu biologiju

Grupa I. Rubelj:

Naš glavni interes je istraživanje strukture i funkcije telomera u kontroli normalnog i imortalnog staničnog rasta. Telomere su ponavljajuće sekvence koje se nalaze na krajevima eukariotskih kromosoma i imaju presudnu ulogu u zaštiti i očuvanju integriteta genoma. One sudjeluju u nekim od najvažnijih staničnih funkcija kao što su dioba i kontrola normalnog rasta te održavanju imortalnog stanja tumorskih stanica i jednostaničnih eukariota. Presudnu ulogu imaju u kontroli staničnog starenja te tranziciji normalne stanice u tumorsku. Stoga je u proteklom razdoblju naglasak u mojim istraživanjima stavljen upravo na strukturu i funkciju telomera, istraživanja mehanizama njihovog održavanja (dinamika skraćivanja i/ili produžavanja) u raznim sistemima normalnih odnosno imortalnih stanica, mogućih strukturnih promjena tijekom tranzicije u imortalno stanje, odnosno indukcije staničnog starenja.

Grupa M. Sopta:

Regulacija ekspresije gena na razini ekpresije je iznimno važan proces prilikom diferencijacije različitih tipova stanica i razvoja organizama. Transkripcija gena sa RNA polimerazom II kod eukariota uključuje proteinske faktore potrebne za procese inicijacije transkripcije, elongacije i terminacije, gdje svaki od njih predstavlja potencijalnu regulacijsku točku.Naša grupa je usmjerena na različite aspekte transkripcijske regulacije kod kvasca, kao i na ulogu transkripcijskih faktora u procesima popravka DNA. Trenutno proučavamo ulogu Cdk8 kod transkripcije ovisne o Gal4, kao i ulogu male podjedinice TFIIF (Tfg3) u transkripciji i popravku DNA.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.