Prijeđite na glavni sadržaj

Utjecaj majčinog metaboličkog stanja na serotoninski sustav posteljice i neonatusa: od metilacije DNA do funkcije proteina

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Iznos financiranja
990.000,00
Datum početka
1.12.2018.
Datum završetka
30.11.2022.
Status
Završen

Glavni istraživač

Serotonin (5HT) je multifunkcionalna signalna molekula, najpoznatija kao neurotransmiter središnjeg živčanog sustava. Osim toga, 5HT igra važne extracerebralne uloge, kako u odrasloj dobi tako i tijekom razvoja organizma. Narušena homeostaza serotonina povezuju se s mnogim mentalnim zdravstvenim problemima, a pojavljuju se i kao važan čimbenik u pretilosti i srodnim metaboličkim poremećajma. Međutim, uzroci poremećene aktivnosti serotonina još uvijek su slabo poznati. Sve više dokaza sugerira da metilacija DNA, dinamičan proces osjetljiv na okolinske čimbenike, igra ključne uloge u regulaciji serotoninske signalizacije modificiranjem transkripcijske aktivnosti gena koji kodiraju 5HT-regulatorne proteine (transportere, receptore i enzime). Kako bismo istražili rane razvojne uzroke promijenjenog funkcioniranja serotonina kod ljudi, u ovom projektu namjeravamo uspostavit biobanku ljudskih perinatalnih uzoraka i ispitati mogući utjecaj promijenjenog majčinog metaboličkog stanja u trudnoći na 5HT sustav posteljice i novorođenčeta. Pretpostavljamo da majčine metaboličke, proupalne i/ili endokrine promjene povezane s pretilošću i gestacijskim dijabetesom melitusom (GDM) mogu utjecati na 5HT sustav posteljice i fetusa putem mehanizama posredovanih metilacijom DNA. Stoga namjeravamo: 1) istražiti odnos majčine gestacijske glikemije i predgestacijskog indeksa tjelesne mase (pITM) s posteljičnom metilacijom i ekspresijom 5HT-regulatornih gena eksprimiranih u stanicama ljudske posteljice; 2) istražiti odnos majčine gestacijske glikemije i pITM-a s 5HT sustavom novorođenčeta, kvantifikacijom metilacije 5HT-regulatornih gena i mjerenjem serotoninskih biokemijskih parametara (razine 5HT, aktivnosti 5HT prijenosnika  i agregacije trombocita) u krvi pupkovine; 3) istražiti in vitro učinke glukoze i proupalnih citokina na metilaciju i ekspresiju 5HT-regulating gena, kao i na funkciju odgovarajućih genskih produkata, koristeći kulturu trofoblasta i endotelnih stanica ljudske posteljice. Dobiveni rezultati povećati će naše znanje o molekularnim mehanizmima koji reguliraju 5HT sustav tijekom ranog razvoja organizma i mogli bi dovesti do boljeg razumijevanja poremećaja povezanih s narušenom homeostazom serotonina.

Suradnici

 • Maja Perić, Institut Ruđer Bošković
 • Marina Horvatiček, Institut Ruđer Bošković Ivona Bečeheli, Institut Ruđer Bošković
 • Lipa Čičin-Šain, Institut Ruđer Bošković
 • Maja Kesić, Institut Ruđer Bošković
 • Marina Ivanišević, Klinički bolnički centar Zagreb
 • Mirta Starčević, Klinički bolnički centar Zagreb
 • Saša Kralik, Klinički bolnički centar Zagreb
 • Sandra Nakić Radoš, Hrvatsko katoličko sveučilište, Odjel za psihologiju
 • Maja Žutić, Hrvatsko katoličko sveučilište, Odjel za psihologiju
 • Maja Anđelinović, Hrvatsko katoličko sveučilište, Odjel za psihologiju
 • Dubravka Hranilović, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet
 • Barbara Nikolić Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet
 • Gernot Desoye, Medicinsko sveučilište u Grazu

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
 • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.